© Photo: Tom Palmaers

Jambon over Doel 1: “Dit bewijst net dat veiligheidssystemen werken”

Er is geen enkel probleem met de veiligheid van de kerncentrale Doel 1. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor veiligheid, zondagmiddag verklaard in Het Journaal op Eén.

De kerncentrale Doel 1 is zaterdagavond kort na 18 uur automatisch uitgeschakeld na een probleem met de alternator. De alternator maakt geen deel uit van het nucleaire gedeelte van de centrale. Het is een grote dynamo waarin de elektriciteit gemaakt wordt.

Dat de centrale automatisch is uitgevallen, bewijst volgens Jambon dat de veiligheidssystemen werken. ”Dit is een klein incident. Dat de centrale vanzelf is stilgevallen, bewijst dat de veiligheidssystemen werken”, aldus de minister. ”Ik begrijp dat oppositie hier garen uit wil spinnen, maar zeggen dat het om nucleaire onveiligheid gaat, is de waarheid geweld aandoen.”

Ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten vraagt om de veiligheidsexperts eerst hun werk te laten doen alvorens ”overhaaste conclusies” te trekken. Dat zei ze in Het Nieuws van VTM. Rutten is het wel eens met de opmerking van de oppositie dat er meer moet ingezet worden op ‘de energie van de toekomst’.