© Shutterstock

Daarom krijg je de hik als je te veel alcohol drinkt

Het is je misschien tijdens de voorbije feestdagen wel eens overkomen dat je de hik kreeg nadat je iets te diep in het glas had gekeken. Samen met de dubbele tong en de loensende ogen is het bij sommigen een teken aan de wand dat ze de dag erna met een kater zullen opstaan. Maar hoe komt het nu dat je net de hik krijgt als je veel alcohol drinkt?

flb

Terwijl je van te snel te drinken sowieso sneller de hik kunt krijgen, is het drinken van alcohol in dat geval niet echt bevorderlijk, vertelt de Amerikaanse gastroloog Gina Sam van het Mount Sinai Hospital in New York City aan het online magazine Shape. "Om dat te begrijpen moet je eerst weten dat de hik een onvrijwillige samentrekking van het middenrif is. Bovendien is het zo dat het drinken van alcohol ervoor zorgt dat meer maagzuur wordt aangemaakt en dat kan de slokdarm irriteren. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat de nervus vagus, een hersenzenuw, wordt geïrriteerd wat uiteindelijk resulteert in die vervelende hik."

Bovendien versterken koolzuurhoudende dranken door de toegevoegde zuurstof dat effect nog meer. Wie liever niet de hik krijgt, is dus beter af met een glas wijn dan een pint bier.

Wie de hik heeft, moet meestal gewoon wat geduld uitoefenen tot die overgaat. Vaak zit er niet meer op dan een van de vele trucjes toe te passen die je kent, zoals het inhouden van je adem. Volgens dokter Gina Sam moet je je enkel zorgen maken als de hik meer dan 48 uren aanhoudt. Dan kan het immers wijzen op problemen in de hersenen, een beroerte, infectie of kanker.

Niet te missen