© BELGA

“Eerst moeten we bijbetalen wegens te weinig elektriciteit, dan wegens te veel”

De sp.a roept de regering op om de kerncentrale Doel 1 dicht te laten en Doel 2 na de winter te sluiten. In de plaats moet ruimte gegeven worden aan de gascentrales.

sdv

Voorts moet meer import toegelaten worden en moet de bijdrage voor de strategische reserve worden afgeschaft (wat 80 miljoen euro oplevert) en moet de nucleaire rente op het oude peil gehandhaafd worden (wat goed is voor 80 tot 100 miljoen euro). Dat laat toe om de impact van de btw-verhoging te verlichten. “De energiesoap van de regering moet ophouden”, zegt Johan Vande Lanotte van de sp.a. “Eerst moesten we bijbetalen omdat er te weinig elektriciteit dreigde, en nu moeten we - voor de gascentrales - bijbetalen omdat er te veel elektriciteit zou zijn.”

“Het heeft geen zin meer te zeggen dat Doel 1 en 2 gewoon te oud zijn om te verlengen, dat ziet ondertussen een klein kind ook wel. De verlenging is gewoon een verkeerde beslissing”, aldus oppositielid Vande Lanotte.

“Dit weekend kwam ook een extra bijdrage voor de gascentrales op de politieke agenda”, gaat Vande Lanotte voort. “De regering stelt vast dat we te veel centrales hebben door de verlenging van Doel 1 en 2. Daardoor zijn de gascentrales niet meer rendabel. Dat heeft sp.a bij de behandeling van de wet op de verlenging van Doel 1 en 2 voortdurend gezegd, maar de regering wilde niet luisteren. Nu zegt de regering zélf dat er overschot is en dus - zegt de regering - moeten we de gascentrales subsidiëren en die subsidie moeten de consumenten betalen.”

“De subsidie voor de strategische reserve werd vroeger ingevoerd omdat er een tekort was”, zegt Vande Lanotte. “Nu er een overschot is, schaft de regering ze niet af, maar verhoogt ze ze. Dat is eigenlijk te gek. Deze ‘factuurregering’ is blijkbaar verslaafd aan prijsverhogingen voor gezinnen en alleenstaanden”, besluit hij.