© Photo News

Van Barneveld strandt in halve eindstrijd PDC WK darts

De Nederlander Raymond van Barneveld heeft zaterdagavond in de halve finale afscheid moeten nemen van het WK darts in Londen. Na een serie miraculeuze ontsnappingen eerder dit toernooi begon de Hagenaar tegen Adrian Lewis pas bij een achterstand van 5-0 aan een inhaalrace. De tweevoudig wereldkampioen uit Engeland was het even kwijt, maar stelde op tijd orde op zaken (6-3). Hij stuit zondag in de eindstrijd op de winnaar van het duel tussen de Nederlander Jelle Klaasen en Schotse titelverdediger Gary Anderson.

Van Barneveld maakte er de afgelopen weken in het sfeervolle Alexandra Palace een gewoonte van een slechte start met een indrukwekkende eindsprint te compenseren. Zo won hij van Stephen Bunting (4-3), Michael van Gerwen (4-3) en Michael Smith (5-4). De kersverse opa uit Den Haag kwam in de halve eindstrijd echter pas bij een achterstand van 5-0 een beetje in zijn ritme. Wat hij daarvoor ook probeerde, bijna alles mislukte.

Lewis speelde goed, maar gunde zijn opponent ook voldoende kansen. ‘Barney’ benutte de meeste van die mogelijkheden lang niet. De voormalige postbode stond al vrij snel in de wedstrijd hoofdschuddend op het podium. Alsof hij niet meer geloofde in een plek in de finale van zondag. Hij gooide twee keer 161 uit, maar dat stelde hem nauwelijks tevreden. Daarvoor miste hij te veel pijlen.

Bij een achterstand van 5-0 slaagde Van Barneveld er eindelijk in een set te winnen. Het geloof in een fantastische comeback groeide een beetje toen hij ook de tweede en derde set won. Het publiek ging achter de Nederlander staan, maar Lewis was op tijd bij de les en stelde zijn plaats in de finale veilig.