DAKAR. Organisatie neutraliseert proloog na ongeval, drie toeschouwers zwaargewond

De proloog van de 38e editie van de Dakar is geneutraliseerd na een ongeval waarbij drie toeschouwers zwaargewond geraakt zijn. Dat hebben de organisatoren zaterdag laten weten.

'Aan km 6.6 heeft er zich een ongeval voorgedaan met wagen nummer 360 (van de Chinees Guo Meiling). Die is van de baan gegaan en raakte daarbij enkele toeschouwers', aldus de organisatie op de officiële Dakar-website. 'De organisatoren hebben meteen alle mogelijke middelen ingezet, er kwamen vier medische helikopters, drie wagens van de organisatie en acht plaatselijke ziekenwagens naar de plaats van het ongeval.'

'Nadat dokters ter plaatse een eerste balans hadden opgemaakt, werd meteen besloten de drie zwaargewonden naar ziekenhuizen over te brengen in de nabije omgeving', aldus de organisatie nog. Onder de gewonden bevinden zich een vader en zijn zoon van 10.

Meteen na het ongeval besliste de wedstrijdleiding om de 11 km lange proloog te neutraliseren, de rest van de trip naar het bivak in Rosario wordt als verbinding beschouwd.

Nederlander haalt snelste tijd

De Nederlander Bernhard ten Brinke had eerder de snelste tijd bij de wagens laten noteren op het parcours over 11 kilometer rond Buenos Aires. Hij legde met zijn Belgische navigator Tom Colsoul het parcours als snelste af (6:08). Voor de auto's hadden de motoren wel de proloog afgelegd, bij de vrachtwagens was er nog niemand gestart.

Zondag staat de eerste echte klassementsrit op het menu, die brengt de karavaan van Rosario naar Vila Carlos Paz: een tocht van 404 km waarvan 258 km tegen de tijd.

Nederlands Belgische tandem pakt zege in proloog bij wagens

De Nederlander Bernhard ten Brinke en zijn Belgische copiloot Tom Colsoul (Toyota) hebben zaterdag in het Argentijnse Buenos Aires de proloog bij de wagens in de 38e editie van de Dakar op hun naam geschreven.

De Nederlands-Belgische tandem deed 6 minuten en 8 seconden over de 11 km korte proloog en was daarmee drie seconden sneller dan de Spanjaard Carlos Sainz (Peugeot). Een andere Spanjaard, Xavier Pons (Ford Ranger), werd derde op vier seconden van de winnaars. De Qatarese titelverdediger Nasser Al-Attiyah (Mini) en de Pool Marek Dabrowski (Toyota) vervolledigden de top vijf, zij finishten allebei op vijf seconden van Ten Brinke/Colsoul. Nani Roma en Mikko Hirvonen (allebei Mini) werden respectievelijk zesde en zevende, Giniel de Villiers achtste, elfvoudig winnaar Stéphane Peterhansel negende en Sébastien Loeb tiende.Eerder op de dag lieten de Spanjaard Juan Barreda Bort (Honda) en de Portugees Ruben Faria (Husqvarna) de snelste chrono optekenen bij de motoren.

Na de briefing van de organisatie volgde zaterdag de traditionele parade door het stadcentrum van Buenos Aires waarna de deelnemers 350 km verbindingsrit richting Rosario moesten afwerken. Zondag staat de eerste echte klassementsrit op het menu, die brengt de karavaan van Rosario naar Vila Carlos Paz. Een tocht van 404 km waarvan 258 km tegen de tijd. Het totale traject van de Dakar 2016 telt 9.583 km waarvan 4.803 km tegen de tijd wordt gereden. Door het wegvallen van Peru heeft niet alleen het parcours een flinke knauw gekregen. De verbindingsritten van bivak naar bivak zijn er alleen maar langer op geworden.

Jean-Marc Fortin, de teammanager van het Belgische Overdrive-team, mocht op de openingsdag van de Dakar meteen champagne ontkurken. "Bernard ten Brinke en Tom Colsoul winnen en Dabrowski rijdt dezelfde tijd als Al-Attiyah. Dit is een mooi begin. Dit is een knappe zege. Met De Villiers (Toyota) hebben we nog een derde wagen in de top tien", klinkt het.

"De tijdverschillen zijn klein maar een ritzege is een ritzege. Die nemen ze ons niet meer af. Vandaag winnen wil zeggen dat Bernard en Tom morgen als eerste de baan op moeten. Ook dat is geen slechte zaak. Zelfs niet als Carlos Sainz, die vandaag als twee eindigde, hen zou inhalen. We zitten met enkele wagens meteen daar waar we moeten zitten en dat is prima."

De proloog was niet meer dan een opwarmertje. Op zondag staat de eerste echte klassementsrit op het menu. Die brengt de karavaan van Rosario naar Vila Carlos Paz. Een tocht van 404 km waarvan 258 km tegen de tijd. "Klote voor morgen, want morgen moeten we borstelen, maar dit nemen ze me niet meer af", klonk het in een eerste korte reactie bij Colsoul.

Spanjaard wint proloog bij motoren

De Spanjaard Juan Barreda Bort (Honda) heeft zaterdag in Buenos Aires de proloog van de 38e editie van de Dakar bij de motoren op zijn naam geschreven.

Hij legde de 11 km tegen de klok in de Argentijnse hoofdstad af in 6 minuten en 27 seconden en was daarmee nipt sneller dan de Portugees Ruben Faria (Husqvarna), die in dezelfde tijd geklasseerd werd. De derde plaats, op drie seconden van Barreda, was voor de Portugees Helder Rodrigues (Yamaha).

Na de briefing van de organisatie volgde zaterdag de traditionele parade door het stadcentrum van Buenos Aires waarna de deelnemers 350 km verbindingsrit richting Rosario moesten afwerken. Onderweg wachtte een opwarmertje, een klassementsrit van 11 km die voor niemand problemen mocht opleveren. Er kwamen 136 motorrijders aan de start, daarbij geen Belgen.

DAKAR. Eerste rit is afgelast door slechte weer

© REUTERS

Door het slechte weer is de eerste etappe in de Dakarrally zondag afgelast. De helikopters die de veiligheid van de karavaan moeten verzekeren, konden niet opstijgen. Daarom besliste de organisatie rit 1 tussen Rosario en Villa Carlos te annuleren.

Alle deelnemers trekken nu richting het bivak. De motoren en quads doen dat in konvooi. De wagens en vrachtwagens doen dat op hun eentje. Bernard Ten Brinke en onze landgenoot Tom Colsoul vertrekken maandag als leider in de tweede rit. De karavaan trekt dan richting Termes di Rio Hondo. Een trip van 858 km voor de wagens en vrachtwagens waarvan 521 km tegen de tijd. De motoren en quads leggen een traject van 786 km af waarvan 450 km tegen de tijd.

De 38e Dakar begon zaterdag met een ernstig incident tijdens de proloog. De wagen van een Chinese deelneemster ging van de baan en maakte daarbij een tiental slachtoffers in het publiek.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tom Colsoul had stiekem op ritwinst gehoopt

Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul (Toyota) zorgden zaterdag voor dé verrassing tijdens de openingsdag van de Dakar 2016. Ritwinst én leider na dag één. Dat had niemand verwacht.

"Wij ook niet", grinnikt corijder Colsoul. "Vorig jaar waren we enkele keren dicht bij een ritzege maar toen lukte het telkens net niet. Vandaag is het meteen raak in de eerste rit. Dit is het resultaat van hard werken. Dat durf ik wel zeggen. Stiekem had ik erop gehoopt om dit jaar een rit te winnen maar dit is toch wel onverwacht. Top vijf leek ons realistisch. Aan winnen hadden we nooit gedacht. Ook al is het maar een rit van 11 km, we hebben ze wel gewonnen", klinkt het.

"De dagzege en aan de leiding in de Dakar is dubbel mooi. Het nadeel is wel dat we morgen als eerste de baan op moeten. Dat wordt kuisen voor de rest van het deelnemersveld maar dat zien we dan wel weer. Laat me nu eerst even genieten. Ten Brinke draagt zijn zege op aan zijn moeder die enkele jaren geleden is overleden. Automatisch moest ik ook denken aan mijn mama die in 2010 overleed. Zij zou dit écht cool gevonden hebben. Ik ben er zeker van dat als ze nu ergens is ze aan het lachen zou zijn."

Tom Colsoul passeerde ook aan de plaats waar later een deelnemer van de baan zou gaan. "Als er mensen ergens zouden staan waar dat niet mag valt me dat meestal op. Vandaag heb ik niet gemerkt dat de toeschouwers zich misdroegen of ergens verkeerd stonden. Maar dat is natuurlijk een momentopname. Eén minuut later kan de situatie helemaal anders zijn." Bij het ongeval zouden drie zwaargewonden gevallen zijn.