© AP

Het mysterie van de ‘Silent Bomber’: wat dreef hen?

Ze leek het helemaal te gaan maken in het leven, tot de politie plots aan haar deur stond en Sana Ahmed-Khan samen met haar man levenslang in de gevangenis belandde voor het plannen van een dodelijke aanslag. Het mysterie blijft: waar liep het fout met de beloftevolle 24-jarige?

GJS

Geen vuiltje leek er aan de lucht. Haar ouders waren best fier op de vrouw die hun dochter, Sana Ahmed-Khan, aan het worden was. Dat vertelden de ouders, die er warm in zaten en in een mooi huis woonden, de voorbije weken voor de rechtbank. De 24-jarige was net afgestudeerd en wordt door familie en kennissen omschreven als intelligent, knap, vriendelijk en lief. Goed geïntegreerd ook, “een fijne en normale tiener met een gezonde interesse voor muziek en mode.”

De moeder van Ahmed-Khan was enorm gerespecteerd en een steunpilaar in hun thuisgemeente Reading. Ze was een magistrate, runde er een organisatie en zette zich in voor goede doelen. Ook haar man had een goede job en verdiende goed zijn boterham.

Dubbelleven

Toch werd de jongedame afgelopen woensdag veroordeeld tot een celstraf van minstens 25 jaar. Haar man Mohammed Rehman moet minstens 27 jaar naar de gevangenis. Waaraan ze die straffen te danken hebben? Een bloederige aanslag in Londen die ze samen aan het beramen waren.

De ouders van de vrouw beseften pas in mei van dit jaar dat er iets aan de hand was. Plots stonden er twee politiecombi’s voor de deur. Wat de agenten hen vertelden, kwam als een grote verrassing. Hun dochter had al die tijd een dubbelleven gehad, zo bleek.

Want al in 2007 leerde Sana Mohammed Rehman kennen. Op dat moment was ze 15 en hij 16. Ze kregen al snel iets met elkaar, al gingen ze ook geregeld uit elkaar. Toch slaagde ze erin om haar ouders in het ongewisse te laten. Ze wilde er niets van zeggen, want ze wist dat haar ouders niet echt fan zouden zijn van Rehman, die uit een achtergestelde familie kwam en al meermaals ontslagen was en in conflict gekomen was met zijn familie en vrienden. Zo stal hij ooit geld van zijn eigen gezinsleden om zijn cannabis- en cocaïneverslaving te kunnen bekostigen.

Telefoonrekening

Pas in 2014 hadden de ouders ontdekt dat hun dochter een relatie had met Rehman. Toen ze plots de telefoonrekening van hun dochter onder ogen kregen en daar één nummer wel heel vaak zagen terugkomen, confronteerden ze haar. Waarop Sana het maar meteen toegaf: “we zijn getrouwd”.

“Ik begrijp wel waarom Sana het nooit gezegd heeft”, verklaarde haar moeder voor de rechtbank. “We zouden dat inderdaad nooit goedgekeurd hebben, we zouden ons tegen hem gekant hebben. Alles wat ik over hem hoorde in de gemeenschap was heel negatief. Hij leek me niet juist voor mijn ambitieuze dochter. Hij had geen ambities en nam drugs.”

Rehman was geen engeltje, vertelde ook een van zijn zussen aan The Daily Mail. “We durfden onze jassen of tassen niet in ons eigen huis laten staan of hangen ’s nachts. We namen alles mee in onze slaapkamer en deden die op slot, zodat hij niets kon stelen. Hij was een junkie en zo egoïstisch. Hij deed wat hij maar wilde. Hij voelde haat tegenover ons, tegenover zijn eigen familie.”

Aanslag plannen

De relatie tussen de twee kende hoogtes en laagtes, maar zeker is dat ze langzaam maar zeker radicaliseerden en sympathie begonnen te krijgen voor terreurgroep Islamitische Staat (IS). Het ging zelfs zo ver, aldus de rechter in Londen, dat zij een aanslag begon te plannen. Zij gaf haar man geld om materiaal te gaan komen voor explosieven en zij duidde ook enkele barbaarse passages in de Koran aan, klonk het voor de rechtbank. “Ze moedigde haar man ook aan om de ideologie van IS te volgen.”

‘Silent Bomber’

De naderende aanslag kwam aan het licht toen Rehman op Twitter een account aanmaakte met als naam Silent Bomber. Onder die noemer vroeg hij mensen waar ze het best een aanslag zouden kunnen plegen in Londen. Hij postte er ook een filmpje van een test met de explosieven in zijn eigen achtertuin. Via die account kon de politie hem en zijn vrouw oppakken.

“Waarom ze precies geradicaliseerd zijn, zullen we wellicht nooit weten”, zei rechter Justice Baker. “Maar de moeilijke relatie met hun families en de gemeenschap zullen zeker een rol gespeeld hebben.”

Getuigen deden de twee beschuldigden niet tijdens hun proces. Tijdens het verhoor met de politie toonden ze zich van hun slechtste kant en gaven ze elkaar de schuld. Ahmed-Khan probeerde de rechter via een handgeschreven brief nog te overtuigen om mild te zijn. Ze schreef dat ze het slachtoffer was van misbruik in hun relatie. “Ik was me er ook niet van bewust dat Mohammed drugs nam. Ik had mezelf daar al lang van moeten distantiëren. Ik hoop het gewoon te kunnen goedmaken met mijn familie en een nieuwe start te maken in het leven.”

De rechter besloot haar niet te geloven en gaf zowel haar als haar man een levenslange celstraf, met een minimum van 25 en 27 jaar.