Pat krimson op zaterdag

© JVDP

De punten van Patje: Stan van Samang

Doorgaans is het Pat Krimson van 2fabiola die in de media op de korrel wordt genomen of het wierookvat krijgt toegezwaaid, maar nu staat de Zonhovenaar aan de andere kant. Elke zaterdag laat Krimson in HALLO zijn licht schijnen over nationale en internationale beroemdheden, over gebeurtenissen en fenomenen, en zet hij zijn verdict kracht bij met een score op tien. Kortom: de punten van Patje!

Stan van Samang: 9-10

Op Radio 2 Zomerhit werd Stan Van Samang de grote winnaar van de avond met maar liefst drie awards: Beste Zanger, Beste Nederlandstalig Nummer (‘Goeiemorgend, Goeiendag’), en ‘Een Ster’ werd de Radio 2 Zomerhit 2015. Dat resulteerde in vijf uitverkochte concerten in de Lotto Arena, waar Stan mocht blinken voor dertigduizend fans. Een datum voor het Sportpaleisin 2016 is reeds geprikt. En alsof dit alles nog niet genoeg is, tekende hij met een cover van Coldplay (‘Fix You’) voor het allereerste Rode Neuzenlied en zong hi ‘Lucky Me’ voorde soundtrack van de film ‘Wat Mannen Willen’.Met andere woorden: 2015 was een absoluut topjaar voor Stan Van Samang. Geen wonder dat hij genomineerd is voor de MIA’sin de categorieën Beste Pop, Solo Man en Hit van het jaar. Mijn stem heeft hij, en die van vele anderen wellicht ook, dat hij die champagne dus al maar klaar zet.

Echt, Stan heeft me aangenaam verrast in het VTM-programma ‘Liefde Voor Muziek’. Mij niet alleen, want ‘Goeiemorgend, Goeiendag’, zijn prachtige cover van een song van Slongs Dievanongs, stond meer dan twintig weken in de Ultratop. En met ‘Een Ster’ heeft hij me pas helemáál omver geblazen. Het moet toch al enkele jaren geleden zijn dat ik nog eens kippenvel kreeg van een Nederlandstalige plaat. Wat een meebruller zeg!

De carrière van Stan kan je een beetje vergelijken met een rollercoaster geboren in het Vlaams-Brabantse Wijgmaal, studeerde aan de Studio Herman Teirlinck en belandde in tv-series ‘Wittekerke’ en ‘Vermist’.In 2007 won hij op Eén ‘Steracteur Sterartiest’en kreeg hij zijn eerste platencontract. Resultaat: zijn song ‘Scars’ - uitgebracht in 2007 - werd zijn eerste hit.Samen met mijn ‘buurman’ Regi scoorde hij in 2010 ook nog met de dance-plaat ‘Hang On’. Daarna werd het op muzikaal vlak eventjes stil en ging hij zich weer meer toeleggen op acteren, met nieuwe seizoenen van ‘Vermist’ en een rol in ‘Zuidflank’. Maar nu is hij weer helemaal terug, en als ik het iemand gun, is het zeker Stan wel. Fulltime toffe peer, lieve gast, ruwe bolster, blanke pit, eerlijk en altijd in voor een grapje. Ik kan het je verzekeren: met Stan is het in de backstage altijd fun.

Ik had hem jaren geleden al eens bezig gezien op de Beverse Feesten en was toen al overtuigd van zijn talent. Dat hij nu all over the place is, is voor mij dan ook geen verrassing. Triple platina, goed voor zestigduizend verkochte platen, dat krijg je niet voor niets! Ik kijk uit naar zijn concertin het Sportpaleis, getiteld: ‘StanVan Samang In Het Groot'. Stan, echt waar, you're the man.

Zo zie je maar dat talent en kwaliteit vroeg of laat altijd komen bovendrijven, datje altijd in jezelf moet blijven geloven. Dat 2016 voor jou een even verpletterend jaar mag woorden als 2015. Niet alleen voor jou Stan, maar voor iedereen die ik eenwarm hart toedraag. Dus ook u, beste lezer.