© REUTERS

Britse soldaten mogelijk beschuldigd van moord tijdens Irak-oorlog

Britse soldaten zouden kunnen beschuldigd worden van moord en andere misdaden die ze begaan hebben tijdens de oorlog in Irak. Dat zegt Mark Warwick in de Britse krant The Independent. Warwick staat aan het hoofd van het Iraq Historic Allegations Team (IHAT), het orgaan dat alle aantijgingen onderzoekt over foltering en onwettige terechtstellingen door Britse troepen in Irak tussen 2003 en 2009.

gjs

Volgens Warwick zijn er voor aanklagers voldoende gegevens en bewijzen verzameld om een klacht in te dienen. Een hele reeks beschuldigingen, inclusief moord, zou volgens hem kunnen onderbouwd worden met tastbare bewijzen.

Het team van Warwick behandelt de aantijgingen van zo’n 1.500 personen. Daarbij zitten 280 claims over onwettige moorden of terechtstellingen. Het volledige onderzoek zou moeten afgerond zijn in 2019. “We zullen alle dossiers in de komende 12 tot 18 maanden verder onderzoeken om tot een beter beeld te komen. Tegen dan zullen we kunnen zeggen of 2019 een realistische timing is”, aldus Warwick.