© EPA

Aanslag verijdeld tijdens vuurwerkshow in Rotterdam?: Twee Maastrichtse verdachten vrijgelaten

Is er niet alleen in München maar ook in Rotterdam een aanslag vermeden tijdens oudejaarsavond? Kort voor de jaarwisseling heeft de Nederlandse politie in Maastricht twee personen opgepakt die ervan verdacht werden plannen te hebben gehad voor een aanslag tijdens de nationale vuurwerkshow in Rotterdam. Intussen zijn de twee weer vrijgelaten.

fivr

De vuurwerkshow bij de Erasmusbrug lokte donderdagavond 40.000 toeschouwers naar de Nederlandse havenstad. De politie die daar aanwezig was, was volgens Nederlandse media extra alert, onder andere met kogelwerende vesten over hun uniform. Volgens het Openbaar Ministerie in Nederlands Limburg kreeg de politie omstreeks 19.30 uur informatie over “een mogelijke terreurdreiging bij een vuurwerkshow in Rotterdam”. Daarop werden twee moslims gearresteerd die mogelijk betrokken waren bij die plannen.

"Na een eerste toetsing is de informatie gedeeld met de politie en veiligheidsdiensten en is het onderzoek gestart in nauwe afstemming met de autoriteiten in Rotterdam", deelt het Openbaar Ministerie zaterdag mee. "Het onderzoek heeft ertoe geleid dat er later die avond, maar nog voor de jaarwisseling twee verdachten konden worden aangehouden door de politie in Limburg. De gecoördineerde acties van politie en het OM in Rotterdam en Limburg leidden ertoe dat de vuurwerkshow zonder risico's op grond van deze dreiging kon doorgaan."

Verder onderzoek wees echter uit dat geen van beide verdachten van plan waren een aanslag te plegen, en dus werden ze weer vrijgelaten. Ze worden niet vervolgd. "Het uitvoerige onderzoek dat vanaf oudejaarsavond heeft plaatsgevonden is op dit moment afgerond. Het onderzoek heeft geen bevestiging opgeleverd van de eerste melding", aldus het OM.

In de Duitse stad München werden donderdagavond twee treinstations ontruimd omdat de autoriteiten “concrete aanwijzingen” hadden dat IS-aanhangers er om middernacht een aanslag zouden plegen. Of er een verband is met de dreiging in Rotterdam, is niet geweten.