Terreurorganisatie gebruikt uitspraken Donald Trump in propaganda

De Somalische terreurorganisatie al-Shabaab heeft een nieuwe propagandavideo op het internet geplaatst met daarin antimoslimuitspraken van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump.

sdv

De New York Times schreef vrijdag dat in de 51 minuten durende videofilm fragmenten van een toespraak van Trump zijn opgenomen. Daarin eist hij dat moslims de toegang tot de Verenigde Staten moet geweigerd worden. Van Trump zelf of zijn campagneploeg is er voorlopig geen commentaar.

Analisten van de Amerikaanse organisatie SITE Intelligence Group, die propaganda van de jihadisten onderzoekt, menen dat de video echt is. De film is bedoeld voor Afro-Amerikanen die worden opgeroepen zich tot de islam te bekeren en aan de jihad deel te nemen. Ook toespraken van de in 1965 vermoorde zwarte burgerrechtenactivist Malcolm X worden geciteerd. Bovendien toont de video volgens de NYT beelden van Amerikaans politiegeweld tegen zwarten.

Het is de eerste keer dat Trump in een video van de jihadisten voorkomt, schrijft de krant. Trumps Democratische rivale Hillary Clinton had vorige maand nog gezegd dat de terroristen van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) propaganda maakten met uitlatingen van de Republikein. Clinton kon die beweringen echter niet hard maken.