© EdA

Dagboek Anne Frank online gezet, tegen de zin van bezitters auteursrechten

Een Frans academicus en een Frans volksvertegenwoordigster hebben vrijdag zoals aangekondigd het originele dagboek van Anne Frank (in het Nederlands) online gezet. Ze menen dat dit werk nu publiek domein is, omdat auteursrechten zeventig jaar na haar dood vervallen. Maar het Anne Frank Fonds in Zwitserland, dat de auteursrechten op het dagboek bezit, trekt dat in twijfel en dreigt met gerechtelijke stappen.

sdv

“Anne Frank is gestorven in 1945 (in het concentratiekamp van Bergen-Belsen, red) en dus wordt haar dagboek publiek domein”, aldus wetenschapper Olivier Ertzscheid, tevens zelfverklaard “militant” voor het publieke domein. Hij verwijst naar de Franse wetgeving die, conform een Europese richtlijn uit 1993, bepaalt dat een werk publiek domein wordt op de eerste januari zeventig jaar na het overlijden van de auteur, “of de laatste overlevende auteur”. En daar dreigt een probleem, want het Anne Frank Fonds beweert dat haar vader, Otto, het dagboek bewerkt heeft toen hij het uitgaf. De vader stierf pas in 1980.

Ook het Franse parlementslid Isabelle Attard voert mee strijd “tegen de privatisering van de kennis”, en publiceerde het originele dagboek van Anne Frank vrijdag online.

Beiden deden al eens hetzelfde met de Franse versie van het dagboek, maar stuitten daarbij op de vertalingsrechten en haalden het weer offline.

Het Anne Frank Fonds in Bazel dreigt met gerechtelijke stappen. Het fonds werd destijds door Otto Frank opgericht om de auteursrechten van haar dagboek te beheren. Daarnaast is er nog de Nederlandse Stichting Anne Frank, die het Achterhuis beheert. Beide organisaties liggen al jaren overhoop over het nalatenschap van Anne. Van het dagboek, dat de 13-jarige Joodse Anne schreef toen ze tussen 1942 en 1944 ondergedoken zat in Amsterdam, zijn intussen al meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht. Het dagboek werd vertaald in 70 talen.