President Obama onderneemt zélf actie tegen wapenbezit

De Amerikaanse president Barack Obama gaat zelf een initiatief nemen om het wapenbezit in de Verenigde Staten te verstrengen, zo blijkt uit zijn nieuwjaarstoespraak. Obama gaat zijn presidentiële bevoegdheden gebruiken, omdat het Congres er volgens hem niet in slaagt het probleem op te lossen.

sdv

De Amerikaanse president schiet volgende week al in actie: maandag staat een vergadering met minister van Justitie Loretta Lynch op het programma.

Volgens The Washington Post wil Obama onder meer dat er een uitgebreider onderzoek komt naar de achtergrond van mensen die een vuurwapen kopen. Een overgrote meerderheid van de Amerikanen lijkt daar voorstander van, zo blijkt uit een rondvraag van de Quinnipiac universiteit.

Maar tegelijk kan Obama heel wat tegenstand verwachten, onder meer vanwege de machtige wapenlobby NRA en uit Republikeinse hoek. Veel Amerikanen zijn nog erg gehecht aan hun recht om een wapen te mogen dragen om zichzelf te verdedigen.

Obama zegt nu dat hij teveel brieven krijgt van ouders, leraars en kinderen die hem smeken om iets te doen. “We weten dat we niet elke gewelddaad kunnen voorkomen. Maar wat als we de volgende proberen tegen te houden? Wat als het Congres iets zou doen -om het even wat- om onze kinderen te beschermen tegen wapengeweld?”. Obama noemde het gebrek aan parlementaire moed hieromtrent “zijn grootste frustratie” van zijn presidentschap.