DE KERN

Optimisme

Afgrijselijke terreurwaanzin, wanhopige vluchtelingen, dubieuze vliegtuigcrashes, Griekenland aan de afgrond, sjoemelsoftware, kibbelkabinetten, harde besparingen... zelden werd pessimisme zo ostentatief gevoed als in 2015. Verder leven in deze negatieve flow is de makkelijkste weg. Gelukkig zijn we 2016 gestart met een pak goede voornemens. Waar we die vroeger in een nieuwjaarsbrief, telefoontje of sms uitspraken, verstuurden we die de voorbije dagen vooral via smartphoneapplicaties als Facebook, Twitter, WhatsApp en Instagram. Beste wensen verpakken in mobiel dataverbruik, ook dat typeerde 2015.

Yves Lambrix

De knelpunten van 2016 zullen helaas dezelfde zijn als die van het voorbije jaar. Met stip op een noteren we de terreurdreiging in ons eigen, veilige West-Europa, zelfs op oudejaarsnacht. Het Frankrijk van de Bataclan en Charlie Hebdo zette op oudejaarsnacht ruim 100.000 agenten in om de veiligheid te garanderen. In München ontruimde de politie op oudejaarsavond dan weer twee stations na concrete aanwijzingen dat IS er een zelfmoordaanslag wilde plegen. In Brussel werd het vuurwerkspektakel omwille van de terreurdreiging afgelast. In Londen ging dat wel door, maar met uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen.

Zij aan zij met de terreurdreiging zal ook de vluchtelingencrisis 2016 in zijn greep houden. Omdat de conflicten in hun land blijven aanhouden, zullen ook dit jaar opnieuw honderdduizenden Syriërs, Irakezen, Afghanen en andere oorlogsvluchtelingen een beter leven komen zoeken in Europa. Tijdens die exodus zullen ook dit jaar duizenden bootvluchtelingen het leven laten.

Wie dacht dat politiek België dit jaar in rustiger vaarwater zal terechtkomen, is er aan voor de moeite. Net voor het jaareinde zette Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten duidelijk de toon: coalitiepartner N-VA teert vooral op angst en een negatief discours, en veel uitspraken van Bart De Wever catalogeert ze onder de noemer “zever”. Deze laatste repliceerde dat sommigen het lastig hebben met het idee dat de N-VA vaak als eerste gelijk heeft. Het is nu afwachten op de eerste politieke ruzie van 2016.

Vorig jaar was die in de eerste week al een feit, nadat vicepremier Kris Peeters (CD&V) luidop op een vermogensbelasting had aandrongen. Wat er van zij, laten we op deze tweede dag van het nieuwe jaar vooral uitgaan van het positieve. Wie weet ruimen de negatieve verrassingen van het voorbije jaar plaats voor een pak onverwachte mooie en goede dingen. Optimism is a moral duty, meer dan ooit. Daarom wil ik u , beste en trouwe lezers van Het belang van Limburg, oprecht een gelukkig, gezond en vreugdevol 2016 wensen.