© vtm

"We moesten mama eerst naar huis brengen voor ze kon sterven, heel pijnlijk"

De directie van een katholiek rusthuis in Diest moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden, omdat ze een arts de toegang verbood toen die euthanasie kwam voltrekken. Zijn terminaal zieke patiënte heeft daardoor extra afgezien, zegt de familie zaterdag in de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen.

sdv

Het gaat om Mariette Buntjens die in 2011 haar wens tot euthanasie bekendmaakte. De 74-jarige vrouw was terminaal ziek door een uitgezaaide kanker en lag op haar levenseinde te wachten in woonzorgcentrum Sint-Augustinus in Diest. Na zes maanden waren alle formaliteiten in orde, maar enkele dagen voor de euthanasie zou worden uitgevoerd, liet het rusthuis weten dat de huisarts niet meer welkom was. De vrouw werd uiteindelijk per ambulance naar huis gebracht om er in alle rust afscheid te kunnen nemen.

De familie trok naar de rechter, omdat volgens hen het optreden van de directie het psychische en fysieke lijden van de vrouw vergroot heeft. De zaak komt in april, na twee keer uitstel, voor de burgerlijke rechtbank in Leuven.

Volgens de advocate van de familie kunnen artsen zich beroepen op gewetensbezwaren tegen euthanasie, maar heeft een zorginstelling zich daar niet mee te bemoeien. Omdat de Belgische wetgeving hierover niet duidelijk is, hoopt de advocate op duidelijkheid in de rechtspraak.

"Zaak zal belangrijk precedent zijn"

Wim Distelmans, professor in de palliatieve geneeskunde en pionier in het euthanasiedebat, zegt in een reactie dat de uitspraak van de rechtbank een belangrijk precedent kan zijn.

Volgens professor Distelmans is het de eerste keer dat zo'n zaak effectief voor een rechtbank komt. "Vanuit het netwerk van LEIF-artsen horen we wel vaker dat zorginstellingen moeilijk doen over euthanasie of vertragingsmanoeuvres inbouwen", klinkt het. "Nabestaanden tonen zich dan verbolgen, maar zetten niet de stap naar de rechtbank omdat ze denken dat het toch niets meer uithaalt."

Volgens de professor had het rusthuis - "de thuis van mensen die daar een kamer huren, een plaats waar huisartsen frequent over de vloer komen" - niet het recht om de huisarts de toegang te weigeren. Als de rechtbank ook die mening toegedaan is, zal de uitspraak een belangrijk precedent zijn.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio