Nieuwe beelden tonen hoe auto inrijdt op soldaten bij moskee in Valence

Militairen die in Valence, in het zuidoosten van Frankrijk, voor de grote moskee van de stad op wacht stonden, hebben vrijdag het vuur geopend op een man die met zijn wagen op hen af reed. Eén militair raakte gewond, en naast de dader werd ook een passant door een kogel geraakt.

mtm

'Vier soldaten bewaakten de moskee, die als zeer gematigd en rustig bekendstaat', verklaarde Nicolas Daragon, burgemeester van Valence, op de nieuwszender iTELE. 'Tussen twee gebeden in, op een moment dat veel gelovigen aankwamen, wilde een wagen op de soldaten inrijden.'

Bij de tweede poging van de 29-jarige bestuurder om op de militairen in te rijden, openden die het vuur. Daarbij werd de dader in de arm en het been getroffen. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Een verdwaalde kogel verwondde een moskeeganger van 72 in de kuit. Eén soldaat werd geraakt door de auto en raakte lichtgewond.

Wat de motieven van de dader zijn, is nog niet bekend. De man kon voorlopig nog niet ondervraagd worden, maar volgens de prefectuur handelde hij alleen. Een bron dichtbij het onderzoek verklaarde volgens persagentschap Reuters dat de dader geen bekende is bij het gerecht. Hij zou afkomstig zijn uit Lyon, en zijn vrouw zou hem ondertussen bezocht hebben in het ziekenhuis.

Als gevolg van de terreuraanslagen van januari in Parijs zette Frankrijk militairen ter versterking van de politie in om de veiligheid te verzekeren aan gevoelige sites. Na de aanslagen van november werd het aantal manschappen van deze operatie Sentinelle tot 10.000 verhoogd. Vier van hen stonden vrijdag op wacht rond de moskee van Valence, een rustig gebedshuis “waar de cultus kalm verloopt”, aldus de prefectuur.