© BELGAIMAGE

George Lucas in de clinch met Disney

'Star Wars'-bedenker George ­Lucas (71) ligt in de clinch met Disney, nadat hij het bedrijf vergeleek met blanke slavenhandelaars die zijn kinderen gekocht hebben. Lucas verkocht bijna vier jaar geleden voor 3,7 miljard euro de rechten op de ruimtesaga Star Wars aan Disney, maar noemde de nieuwste film in een interview “te retro”. “Ik had andere ideeën, maar die wilden ze niet gebruiken”, zei hij.

jr

Lucas heeft zich intussen in een persbericht verontschuldigd voor de ongelukkige vergelijking met slavenhandel. “Ik versprak me en gebruikte een heel ongepaste analogie waarvoor ik me verontschuldig”, klinkt het. “Ik werk al 40 jaar lang samen met Disney en heb hen gekozen als de bewakers van Star Wars vanwege mijn grote respect voor het bedrijf en het leiderschap van Bob Iger (de CEO van Disney, nvdr).”

Lucas vermeldt ook dat hij “ondersteboven” is van het recordsucces van de film. In ons land heeft The Force Awakens in iets meer dan twee weken tijd al meer dan 760.000 bezoekers naar de bioscoop gelokt, goed voor een omzet van meer dan 6,8 miljoen euro. De berichten die enkele dagen geleden her en der verschenen dat de Vlaamse film Safety First de jongste Star Wars-film overtroefde, zijn dus schromelijk overdreven. Safety First zit intussen boven de 300.000 bezoekers – een puik resultaat – maar Star Wars, dat op dezelfde dag uitkwam, deed het dus wel meer dan dubbel zo goed.

Wereldwijd heeft de film al bijna 1,2 miljard euro opgebracht.

Bekijk hier onze volledige tv-gids

MEEST BEKEKEN VIDEO'S