© Jos Ceyssens

Kerstontmoeting bij de Tochtgenoten

Ieder jaar tussen Kerstmis en Nieuwjaar nodigen Tochtgenoten en Welzijnspunt Meeuwen-Gruitrode alle inwoners die het moeilijk hebben op een kerstontmoeting. Dit jaar vond dit plaats in het buurthuis in Wijshagen.

Jos Ceyssens

Het is op zaterdag 26 december rond 12 uur dat een groep van een 80-tal personen het buurthuis van Wijshagen naar binnen stapt. Tochtgenoten en Welzijnspunt houden er hun jaarlijkse kerstontmoeting met wie het niet zo breed hebben of er alleen voor staan: het zijn gezinnen, alleenstaanden met en zonder kinderen, asielzoekers die nog maar korte tijd in onze gemeente verblijven.

We starten met een verwelkoming. Ieder zoekt iemand op die hij of zij nog niet kent, maakt kennis en wenst hem/haar welkom op dit feest van de vriendschap. Dat lukt aardig en meteen zitten we in een goeie sfeer. Het menu is eenvoudig, maar toch ook smakelijk. Na de soep en het hoofdgerecht verrast clown Hupoj met enkele goocheltruukjes. De kleinsten willen er alles van weten en komen loeren wat Hupoj in dat geheime kastje heeft zitten. Als beloning krijgen ze kunstige ballonnen mee. Dan is het tijd voor ontspanning. Een groep gaat een frisse neus halen en zij maken de ronde van de fito-meter. De kinderen testen er hun acrobatische aanleg uit op de toestellen en enkele ouders kunnen het niet laten om te laten zien dat ook zij wel geoefende spieren hebben. Wandelen in de natuur en met mekaar een babbel hebben, het is heerlijk en aangenaam. Een andere groep gaat met veel enthousiasme aan volksspelen doen. De speelkoffer van de Gezinsbond brengt jong en oud in actie. Volwassenen en kinderen zitten aan dezelfde tafel om de mooiste tekening in te kleuren.

Dan is het tijd om het gebak op de tafel te brengen. Van de bakkerijen die in onze gemeente actief zijn, hebben we een buffettafel vol broden, kerststronken, cakes en vlaaien gekregen, waarvoor hartelijk dank. Ook de bloemstukken op de tafels kregen we van een bloemenzaak. Daarmee voelen we dat onze gemeenschap onze kerstontmoeting waardeert en ondersteunt. Ieder krijgt nog een theelichtje met kaars mee als aandenken aan deze ontmoetingsnamiddag. Als ze die straks of morgen aansteken, herleeft de sfeer van deze gezellige namiddag. Eén van onze gasten zei: "Dit is voor mij Kerstmis. Samen rond de tafel zitten, gezellig babbelen, lekker eten en vooral je gedragen voelen door de vriendschap.'. “Volgend jaar zijn we er weer” horen we bij herhaling zeggen bij het naar huis gaan.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio