© Belga

Drie laatste verdachten vrijgelaten in onderzoek naar aanslag oud-nieuw

De laatste drie verdachten die donderdagvoormiddag opgepakt waren in het onderzoek naar een aanslag die zou gepland geweest zijn voor oudejaarsavond, zijn vrijgelaten. Dat meldt het federaal parket. Donderdagnamiddag werden ook al drie andere verdachten vrijgelaten.

De zes waren donderdag opgepakt bij huiszoekingen in onder meer Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht, Laken en Sint-Pieters-Leeuw, in het kader van het onderzoek naar een aanslag die zou gepland geweest zijn voor oudejaarsavond, in hartje Brussel. Zondag waren al twee andere personen opgepakt in datzelfde onderzoek. Die twee, Mohamed Karay en Saïd Saouti, beiden lid van de motorclub Kamikaze Riders, waren de dag nadien onder aanhoudingsbevel geplaatst en zagen donderdagvoormiddag hun aanhouding met een maand verlengd door de raadkamer.

Volgens het federaal parket waren er ernstige aanwijzingen dat er plannen waren om in Brussel op verschillende symbolische plaatsen aanslagen te plegen gedurende de eindejaarsfeesten. Bij de huiszoekingen bij de verdachten werd onder meer militaire kledij in beslag genomen. Saïd Saouti werd in verdenking gesteld wegens bedreiging met terroristische aanslagen, deelname aan de activiteiten van een terroristische groep als leidend figuur en het aanwerven van personen met het oog op het plegen van terroristische misdrijven, en Mohamed Karay wegens bedreiging met terroristische aanslagen en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.