© BELGA

Sanne Cant zet nieuwe jaar in met zege in Baal

Sanne Cant heeft het nieuwe jaar ingezet met een zege, haar dertiende al dit seizoen. Cant haalde het in Baal voor Ellen Van Loy en de Britse Helen Wyman. Cant verstevigt ook haar leidersplaats in het klassement van de bpost bank trofee.

Veldrijden op Sportwereld.be

De regen van donderdagnacht zorgde voor een echt crossparcours in Baal. Het was Ellen Van Loy die zich duidelijk in haar sas voelde en haar tegenstanders meteen bij de start onder druk zette. Van Loy sloeg een kloofje, maar zou nooit meer dan 15 seconden voorsprong nemen op haar eerste achtervolger: Sanne Cant die na een mindere start ronde na ronde kwam opzetten.

Iets over halfweg cross, met nog twee ronden voor de boeg, pikte de Europese en Belgische kampioene aan bij Van Loy. Cant kwam even op adem en zette in de slotronde de wedstrijd naar haar hand en ontdeed zich van de renster van het Telenet-Fidea Team, die nog ten val kwam in het slot en vrede moest nemen met een tweede plaats. De Britse Helen Wyman werd derde.

Jolien Verschueren, tweede in het klassement van de bpost bank trofee, verloor veel tijd en werd zesde, op 1:40 van Cant. Met nog één manche te gaan, in Sint-Niklaas op 6 februari, telt Cant nu een geruststellende voorsprong van 3:51 op de renster uit Kruishoutem.

Cant: “Het was een zwaar parcours vandaag”

“Het was een zwaar parcours vandaag”, aldus Cant na afloop. “Een lastige wedstrijd en dan is het altijd fijn om te winnen en het nieuwe jaar in te zetten met een zege.”

Het was Van Loy die de beste start nam en bijna een half uur lang op kop reed. “Ik bleef rustig in de achtervolging”, aldus Cant. “Ik heb het kloofje niet te snel gedicht, want op deze omloop bestaat het gevaar dat je jezelf snel opblaast. In de voorlaatste ronde maakte ik de aansluiting en in de laatste ronde versnelde ik op de strook met de balken. Ik had snel een gaatje.”

Van Loy kwam ten val in de achtervolging en de zege ging naar Cant. “De topconditie heb ik nog niet te pakken. Er is nog progressie mogelijk”, meent de Lilse. “Het is redelijk lastig geweest de voorbije dagen op de wedstrijden, nu las ik nog een paar stevige trainingen in en dan kan ik stilaan naar dat BK toewerken.”

Ellen Van Loy kon leven met de tweede plaats. “Toen Sanne versnelde aan de balken, voelde ik dat ze sterker was”, geeft de renster van het Telenet-Fidea Team toe. “Ik moest lossen en in de achtervolging nam ik wellicht iets te veel risico, koos ik wellicht niet voor het goede spoor in de modder en kwam ik ten val. Toen was het helemaal over. Nu goed, ze is de verdiende winnaar.”