© AFP

Paus Franciscus: “Open uw hart”

Katholieken zouden veel meer hun afkeer van terreur en oorlog moeten laten blijken, zegt paus Franciscus in zijn nieuwjaarsboodschap. Want net die onverschilligheid vormt een groot probleem.

mtm

Het hoofd van de rooms-katholieke Kerk zei dat het overwinnen van de “onverschilligheid die de solidariteit dwarsboomt” essentieel is om vrede te vinden. Alleen zo zal het mogelijk zijn om “een eerlijkere en meer broederlijke wereld” te creëren waarin “elke man en elk levend wezen in vrede kan leven”, sprak de paus de gelovigen in de Sint-Pietersbasiliek in Rome toe.

Meer solidariteit begint voor Franciscus om de hoek. “Dit jaar zullen we onze harten openen en aandacht geven aan onze buur.” Nieuwjaarsdag wordt door de katholieke Kerk traditiegetrouw gevierd als Wereldvrededag.

Donderdag al sprak de paus over de pijn en de problemen die hij in 2015 gezien had en die mensen op de vlucht deden slaan. Maar de kerkleider zag ook “veel tekenen van generositeit, liefde en solidariteit” in 2015. Hij gelooft dan ook dat het goede het kwade in de wereld kan overwinnen.