© Belga

Bezeten Wout Van Aert domineert op Balenberg, Nys vecht zich naar plek twee

Wout Van Aert heeft het nieuwe jaar met glans ingezet. De Lillenaar domineerde de GP Sven Nys in Baal, de zesde manche van de bpost bank trofee. Van Aert had aan de finish ruim een minuut voorsprong op lokale held Sven Nys en Toon Aerts. Van Aert is met nog één cross voor de boeg zeker van eindwinst in de bpost bank trofee.

vtvn

Veldrijden op Sportwereld.be

Nys sprak profetische woorden voor aanvang van zijn eigen cross: "Ik ga hier proberen winnen, maar ik wil hier vooral op het podium staan. Dan ga ik al blij zijn. We moeten realistisch zijn, we hebben Wout van Aert al op deze soort parcoursen gezien..." De kopstart was voor Lars van der Haar, maar die werd al snel overvleugeld door Laurens Sweeck. Nys was traag weg en liet aanvankelijk wat begaan, zeker nadat de lokale held voet aan grond moest zetten bij een heuvel.

Van der Haar trok bij het ingaan van de tweede ronde de gashendel opnieuw open. Gianni Vermeersch en Klaas Vantornout gingen vlot mee met de Europese kampioen. Van Aert stoomde echter al snel voorbij die laatste twee, waardoor een kopgroep van twee ontstond. Nys volgde op twaalf seconden. Van der Haar pakte de volle buit aan de tussensprint. In ronde drie leek Nys zijn ritme te vinden, maar hij ging tijdens een slijkstrook tegen de vlakte.

Van Aert outstanding

Voorin had Van Aert er genoeg van. Hij trok serieus door en zag van der Haar lossen. Het was einde cross, want Van Aert raasde als een bezetene over de Balenberg. Nys keek al snel tegen een achterstand van 24 seconden aan en bevond zich in een groep met Michael Vanthourenhout, Klaas Vantornout, Gianni Vermeersch en Lars van der Haar. Kevin Pauwels volgde al op bijna één minuut en had een regelrechte offday. Van Aert bouwde zijn voorsprong ronde na ronde uit en soleerde naar een klinkende zege. Zijn zesde zege in zijn crossen van de bpost bank trofee.

Nys ging volop voor plek twee. Hij spurtte de Balenberg op, maar kon niet meteen een kloof slaan. Het tempo ging weer omlaag en Toon Aerts en Corne van Kessel kwamen aansluiten. In een spannende slotronde opende die laatste de debatten, maar Nys liet niet begaan. In zijn laatste ronde in Baal gaf Nys het volle pond. Enkel Vanthourenhout en Aerts konden mee, de rest streed voor plek vier. Nys was de enige die niet wisselde en puurde door profijt uit. De Kannibaal uit Baal vocht zich naar een mooie tweede plaats, Aerts was een knappe derde. Zij het op ruim één minuut van Van Aert...

In de tussenstand van het klassement telt Wout van Aert 6:53 voorsprong op Kevin Pauwels en 9:24 op Sven Nys. Op 6 februari staat met de Waaslandcross in Sint-Niklaas de slotwedstrijd van de bpost bank trofee op het programma.

Herbeleef de cross hier.

Uitslag:

1. Wout van Aert (Lille/Crelan-Vastgoedservice) in 1u00:392. Sven Nys op 1:133. Toon Aerts 1:154. Michael Vanthourenhout 1:185. Klaas Vantornout 1:19

Bekijk hier de volledige uitslag!

Seppe Rombouts triomfeert bij junioren in Baal

© BELGA

Junior Seppe Rombouts heeft vrijdag de zevende manche in de bpost bank trofee in Baal op zijn palmares gebracht. De renner soleerde naar de zege voor ploegmaten Tijl Pauwels en Arno Debeir.

Veldrijden op Sportwereld.be

Rombouts maakte meteen zijn intenties duidelijk en ging er in de eerste ronde vandoor. Hij kwam evenwel ten val en zag Jarno Liessens terugkeren. Het duo maakte er een spannende strijd van in Baal en ging samen de voorlaatste ronde in.

Liessens deed zichzelf de das om toen hij onderuitging tegen een nadarhekken en Rombouts soleerde naar de zege. “Jarno viel voor mij in de nadarhekken”, doet Rombouts zijn verhaal. “Ik had een kleine voorsprong van 15 seconden en gaf die niet meer af. Ik had hier wel op de zege gehoopt, maar de cross moet altijd nog gereden worden.”

Pauwels was tevreden met zijn tweede plaats. “Seppe was vandaag iets te sterk. Het had ook geen zin om op dit rondje over je toeren te gaan, want dan blaas je jezelf op. In de strijd om de tweede plaats met mijn ploegmaat Arno had ik wel het gevoel dat ik alles onder controle had.”

Voor Rombouts is het zijn vierde zege van het seizoen. Hij maakt zichzelf daarmee één van de favorieten voor het BK volgende week in Lille.

Bij de nieuwelingen toonde Lloyd Sprangers zich de beste. Hij ontdeed zich in de slotronde van zijn metgezellen Jens Clynhens en Vince Van den Eynde. Het is voor Sprangers zijn derde zege van het seizoen.

Quinten Hermans zegeviert bij beloften in Baal

© BELGA

Quinten Hermans (Telenet-Fidea Cycling Team) heeft de bpost bank trofee in Baal op zijn palmares gebracht. Hij haalde het voor ploegmaten Thijs Aerts en Nicolas Cleppe. Hermans neemt de leiderstrui over van Daan Hoeyberghs, die vierde werd.

Veldrijden op Sportwereld.be

Geen Eli Iserbyt aan de start in Baal, wel nog 40 andere beloften die op nieuwjaarsdag vroeg uit de veren kwamen. Naar goede gewoonte zette Hermans al meteen stevig door in de eerste ronde en de Europese kampioen leek op weg naar een gemakkelijke solozege. Tot zijn motor sputterde in het slot van de wedstrijd.

Ploegmaat Thijs Aerts keerde terug vooraan en loodste zijn kopman naar de finish. “De eerste wedstrijdhelft voelde ik me heel sterk, maar plots verdween alle kracht uit mijn lijf”, verduidelijkt Hermans zijn terugval. “Ik voelde me misselijk en had nog maar weinig power in de benen. Geen idee hoe het komt. Dat ik hier toch nog win en de nieuwe leider ben, is een opsteker. Maar zestien seconden voorsprong is niet veel. Het zal nog spannend worden in de laatste manche in Sint-Niklaas.”

“Ik ben blij dat ik Quinten in het slot nog heb kunnen bijstaan”, aldus ploegmaat Thijs Aerts. “Vandaag was het in de slotronde mijn bedoeling zoveel mogelijk te helpen om seconden te nemen in het klassement.”

Sanne Cant zet nieuwe jaar in met zege in Baal

© BELGA

Sanne Cant heeft het nieuwe jaar ingezet met een zege, haar dertiende al dit seizoen. Cant haalde het in Baal voor Ellen Van Loy en de Britse Helen Wyman. Cant verstevigt ook haar leidersplaats in het klassement van de bpost bank trofee.

Veldrijden op Sportwereld.be

De regen van donderdagnacht zorgde voor een echt crossparcours in Baal. Het was Ellen Van Loy die zich duidelijk in haar sas voelde en haar tegenstanders meteen bij de start onder druk zette. Van Loy sloeg een kloofje, maar zou nooit meer dan 15 seconden voorsprong nemen op haar eerste achtervolger: Sanne Cant die na een mindere start ronde na ronde kwam opzetten.

Iets over halfweg cross, met nog twee ronden voor de boeg, pikte de Europese en Belgische kampioene aan bij Van Loy. Cant kwam even op adem en zette in de slotronde de wedstrijd naar haar hand en ontdeed zich van de renster van het Telenet-Fidea Team, die nog ten val kwam in het slot en vrede moest nemen met een tweede plaats. De Britse Helen Wyman werd derde.

Jolien Verschueren, tweede in het klassement van de bpost bank trofee, verloor veel tijd en werd zesde, op 1:40 van Cant. Met nog één manche te gaan, in Sint-Niklaas op 6 februari, telt Cant nu een geruststellende voorsprong van 3:51 op de renster uit Kruishoutem.

Cant: “Het was een zwaar parcours vandaag”

“Het was een zwaar parcours vandaag”, aldus Cant na afloop. “Een lastige wedstrijd en dan is het altijd fijn om te winnen en het nieuwe jaar in te zetten met een zege.”

Het was Van Loy die de beste start nam en bijna een half uur lang op kop reed. “Ik bleef rustig in de achtervolging”, aldus Cant. “Ik heb het kloofje niet te snel gedicht, want op deze omloop bestaat het gevaar dat je jezelf snel opblaast. In de voorlaatste ronde maakte ik de aansluiting en in de laatste ronde versnelde ik op de strook met de balken. Ik had snel een gaatje.”

Van Loy kwam ten val in de achtervolging en de zege ging naar Cant. “De topconditie heb ik nog niet te pakken. Er is nog progressie mogelijk”, meent de Lilse. “Het is redelijk lastig geweest de voorbije dagen op de wedstrijden, nu las ik nog een paar stevige trainingen in en dan kan ik stilaan naar dat BK toewerken.”

Ellen Van Loy kon leven met de tweede plaats. “Toen Sanne versnelde aan de balken, voelde ik dat ze sterker was”, geeft de renster van het Telenet-Fidea Team toe. “Ik moest lossen en in de achtervolging nam ik wellicht iets te veel risico, koos ik wellicht niet voor het goede spoor in de modder en kwam ik ten val. Toen was het helemaal over. Nu goed, ze is de verdiende winnaar.”

REACTIES. Sven Nys: "Dit is mijn mooiste tweede plaats"

© Belga

Twaalf van de zestien edities van zijn eigen Grote Prijs schreef Sven Nys al op zijn naam. Daar kwam vrijdag geen dertiende zege bij in zijn allerlaatste cross voor eigen volk. "Wout is momenteel buiten categorie", aldus Nys. "Deze tweede plaats voelt een beetje als een overwinning."

Veldrijden op Sportwereld.be

Nys moest na een mindere start enkele plaatsen opschuiven en kwam in de derde ronde ook nog eens ten val, net toen Van Aert vooraan zijn duivels ontbond. "Een domme schuiver", legt hij uit. "Ik moest er toch twee ronden even van bekomen. Daarna kwam de adrenaline weer boven en heb ik alles op alles gezet om nog een podiumplaats te behalen. Op die eerste stek had ik nooit zicht vandaag", moest hij toegeven. "Aan Wout valt gewoon weinig te beginnen op zo'n parcours, hij is buiten categorie."

Nys vocht een mooi duel uit in het slot met Michael Vanthourenhout en Toon Aerts en pakte uiteindelijk, door niet te wisselen van fiets in de laatste ronde, een tweede plaats. "Dat was tactisch de enige juiste keuze", zegt hij daarover. "Als je wisselt, verlies je vijf à zes seconden. Uiteindelijk haal ik het dan nog in de sprint om de tweede stek. Hier ben ik blij mee, want ik heb toch mee de cross gemaakt."

Nys ziet maar 1 favoriet voor het Belgisch kampioenschap. "Als je ziet hoe Wout hier vandaag wint, dan is er maar 1 topfavoriet: Wout van Aert", besloot hij.

Van Aert: "Het BK is compleet anders"

Wout van Aert toonde zich na zijn vijftiende zege van het seizoen bijzonder gelukkig met de eindzege in het klassement van de bpost bank trofee. "Het is fijn dat ik dat al op zak heb", klonk het na afloop.

In Baal stond geen maat op Van Aert die in de derde ronde komaf maakte met zijn tegenstanders en ronde na ronde zijn voorsprong uitbouwde. Van ziekteperikelen (vorige week maandag kampte hij met buikgriep die zorgde voor mindere resultaten in Heusden-Zolder en Diegem, red) was geen sprake meer. "Na één ronde had ik het goede gevoel te pakken. Ik heb dan mijn tempo gezocht en ben van de rest weggereden. Echt demarreren heb ik vandaag niet gedaan, ik heb gewoon naar mezelf gekeken en ben blij dat ik terug dat goede gevoel te pakken heb."

Van Aert domineert al het hele seizoen en is dankzij zijn zege van zondag nog meer topfavoriet voor het BK in Lille volgende week, zijn thuisbasis. "Ik was vorig jaar ook dé grote favoriet, onklopbaar en het draaide uiteindelijk op de dag zelf niet goed uit. Een BK is een andere wedstrijd en het parcours valt ook helemaal niet te vergelijken met dat van vandaag waar ik al mijn troeven kwijt kan. Het BK wordt een snelle wedstrijd. Alles zal dichter op elkaar leunen en ik zal natuurlijk wel veel hebben aan mijn supporters die me er vooruit zullen roepen."

Aerts: "Ik maakte op het eind een foutje"

Toon Aerts (22) heeft zijn eerste podiumplaats op Belgische bodem beet. De renner van het Telenet-Fidea Cycling Team maakte dit jaar de overstap van de beloften naar de elite, won de cross in het Duitse Bensheim en pakt met een derde plaats in Baal nu ook zijn eerste podium voor eigen volk.

Aerts schoof in het slot van de wedstrijd op naar het duo Nys-Vanthourenhout en pakte uiteindelijk nog de derde stek. Hij verloor de sprint om de tweede plaats van Sven Nys, zijn toekomstige werkgever. "Ik maakte op het eind een foutje", moest hij toegeven. "Ik had niet meer van fiets mogen wisselen. Dat kostte tijd en ik moest nog diep in mijn reserves tasten om Sven weer bij te benen. In de sprint kwam ik net te kort. Nu goed, dat zijn lessen die Sven me binnenkort allemaal kan leren (lacht)".

"Ik ben blij met deze derde plaats", ging hij verder. "Ik ben al een paar weken goed op dreef, maar dit verbaast me toch een beetje, want in de opwarming voelde ik me niet zo goed en ook de eerste ronde kwam ik moeilijk op gang, maar naar het eind ging het beter en kwam ik nog bij het groepje Nys en heb ik gewoon alles gegeven."

Aerts solliciteert met zijn podiumplek ook naar een plaatsje in de selectie van bondscoach Rudy De Bie voor het WK eind januari. Vorige week zaterdag nog werd hij elfde in Heusden-Zolder. "Ik kan zeker mijn steentje bijdragen", zegt hij. "Jongens naar voren brengen als het nodig is."

Vanthourenhout: "Ik dacht dat er nog een rondje afgewerkt diende te worden"

Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games) had lange tijd zicht op een podiumplaats in Baal voor zijn nieuwe sponsor, maar de renner dacht dat er nog een rondje diende gereden te worden en kwam te laat om Sven Nys en Toon Aerts nog te remonteren in de sprint. Hij moet vrede nemen met een vierde stek.

Vanthourenhout is duidelijk helemaal hersteld van zijn ziekte en reed voortdurend vooraan in Baal. "Ik kies vaak voor een snel begin, en dat deed ik nu ook", zegt hij. "Op zo'n modderparcours kom ik goed tot mijn recht en ik voelde me goed. Ik reed veel aan de leiding van de groep, maar jammer genoeg niet in de slotronde", gaat hij verder. "Ik dacht dat er nog een rondje afgewerkt diende te worden. Het gaatje dat Sven en Toon hadden geslagen, zou ik wel dichten op de weg, dacht ik. Pas te laat kreeg ik het besef dat de wedstrijd er toch op zat. Jammer, ik denk dat het podium nog mogelijk was."

Vanthourenhout vertrekt vrijdagavond al naar het Duitse Keulen, waar hij samen met Kevin Pauwels, in Baal sukkelend met een pijnlijke rug en daardoor pas tiende, zaterdag een vliegtuig richting Mallorca opstapt voor een vijfdaagse stage. "De conditie is nu al goed", meent hij, "maar ik hoop er nog een paar procentjes bij te krijgen. Ik wil heel graag dat iemand van onze ploeg in Lille de Belgische titel verovert, en hoop daaraan mijn steentje bij te kunnen dragen."

Dolle modderpret bij crossfans in Baal

© vrt

© vrt

© vrt

© vrt

© vrt

© vrt

© vrt

© vrt

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Bij een echte cross hoort natuurlijk een goed pak modder. Tijdens de GP Sven Nys in Baal hadden de talrijk aanwezige fans geluk. Er was modder op overschot! Maar dat kan ook al eens tot problemen leiden. Zo ondervond een drietal vrienden aan den lijve...

Team Wout Van Aert maakt vreemde rekensom op Twitter

© Twitter

Wout Van Aert overklaste de tegenstand in Baal en won de GP Sven Nys met ruim een minuut voorsprong op Nys zelf. Zijn team Crelan-Vastgoedservice wilde via Twitter meteen fier laten weten dat de eerste zege van 2016 binnen is. Maar daarbij maakte men een toch wel vreemde rekensom...

Veldrijden op Sportwereld.be

Het begin van de tweet van het team is vreemd, want zoals iedereen weet is 5 x 3 = 15...

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dat merkte ook Van Aert vrij snel op...

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Crelan-Vastgoedservice verdedige zich echter en gaf een uitleg aan de rekensom uit de originele tweet:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.