© SD

Dit waren de 10 meest gelezen artikels op hbvl.be

2015 was in de eerste plaats een triest jaar voor de lezers van hbvl.be. De zelfmoord van Steve Stevaert, verkeersongelukken met dodelijke afloop, terrorisme, een vliegtuigcrash… Geen zaken waar een mens vrolijk van wordt. Toch slaagde een frietkampioen er met bijna 92.000 kliks nog in een ludieke boodschap in de top tien van meest gelezen berichten te loodsen. Laten we hopen dat het in 2016 wat vrolijker mag zijn. Hieronder volgt een overzicht van de meest gelezen artikels op deze website in 2015.

malbrechts

1. Lichaam Steve Stevaert gevonden in Albertkanaal

Op donderdag 2 april houdt het overgrote deel van Limburg zijn hart vast wanneer hbvl.be ’s middags als eerste het bericht de wereld instuurt dat Steve Stevaert vermist is. De voortekenen zijn niet goed, want zijn fiets is aan het Albertkanaal teruggevonden. De dag is sowieso al slecht begonnen voor de voormalige gouverneur, burgemeester, partijvoorzitter, Vlaams minister, cafébaas en nog zoveel meer. Die donderdag start ’s ochtends met het krantenbericht dat hij zich voor de correctionele rechtbank moet verantwoorden in een verkrachtingszaak en krijgt tegen de middag een vervolg over zijn vermissing. De gevreesde slechte afloop volgt in de vooravond met het nieuws dat zijn levenloze lichaam gevonden is in het kanaal ter hoogte van de spoorwegbrug in Kuringen

2. Meisje van 5 jaar overlijdt bij ongeval in Peer, ouders en broertje (3) zwaargewond

Nog meer triest nieuws, maar dan vanop de weg. Op de Lillerbaan in Kleine-Brogel (Peer) botst op zondag 29 maart om 16.30 uur een jong gezin vlakbij hun woonst tegen een tegenligger. Bij de zware klap komt de vijfjarige Alicia Tielens om het leven. Haar driejarig broertje Nathan en ouders Roy (26) en Annick (25) worden met levensgevaarlijke verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. In de Mercedes van de tegenligger en in nog twee auto’s die betrokken waren, vallen vijf gewonden. Door de omvang van het ongeval - met in totaal negen slachtoffers - wordt het Medisch Interventieplan Limburg afgekondigd.

3. Vriend Nederlands slachtoffer vliegtuigcrash Alpen: “Hoe wreed kan deze wereld zijn”

Op 24 maart boort de 27-jarige Duitse co-piloot Andreas Lubitz (foto) Germanwings-vlucht 9525 tegen de rotsen in de Franse Alpen. Alle 150 inzittenden komen om. Uit onderzoek blijkt dat Lubitz al jaren zelfmoordgedachten had. De Duitser profiteerde van het moment dat de piloot de cockpit verliet om zich daar op te sluiten en het vliegtuig te laten crashen. Na de ramp vaardigden meerdere vliegtuigmaatschappijen het verbod uit dat zich nog maar één persoon in de cockpit mag bevinden. Bij de crash kwam ook de Nederlandse Iris Claassen om. “Een jonge vrouw, vol levensvreugde. Haar dood slaat een diepe krater bij iedereen die haar kende”, schreef Silvano K., een van haar vrienden neer. Hij schreef zijn verdriet van zich af in een beklijvende blog die u ook vandaag nog op hbvl.be kunt lezen.

4. Silvio Aquino doodgeschoten

De meest spraakmakende moord in 2015 vindt op 27 augustus op het industrieterrein in Opglabbeek plaats. Silvio Aquino krijgt er een kogel in het hoofd nadat enkele mannen hem klemrijden. Een van de daders raakt dodelijk gewond en wordt later gedumpt langs de autosnelweg in Roermond. De jongste Aquino, een van de spilfiguren in het grote drugsproces in Hasselt, sterft ter plaatse. Zijn vrouw kan via het bos vluchten. Enkele maanden later arresteren de speurders in Frankrijk en Keulen vier leden van de Bosnische zigeunerclan Hamidovic. Zij zouden Silvio Aquino hebben willen ontvoeren om losgeld te eisen, maar dat liep verkeerd af.

5. Jongeren gooien leeftijdsgenootje in kanaal terwijl hij niet kan zwemmen

Schokkende beelden uit Kanne (Riemst): Franstalige jongeren van 17 en 18 gooien een leeftijdsgenoot van een 10 meter hoge brug in het kanaal. De jongen spartelt en schreeuwt in paniek, want hij kan niet zwemmen - wat de jongens ook weten. Op een filmpje dat op Facebook is gedeeld, is te zien en te horen hoe David met een ijselijke schreeuw in het kanaal terechtkomt. Uiteindelijk haalt één meisje hem uit het kanaal. Thuis durft David niet te zeggen wat hem is overkomen. "Pas toen zijn zus het filmpje op Facebook zag en ik de blauwe plekken op zijn rug ontdekte, kwam de zaak aan het licht", zegt de moeder. De 17-jarige dader zal zich voor de jeugdrechter in Luik moeten verantwoorden.

6. Terreuralarm in Heilig Hart Instituut en VTI na berichtenverkeer studenten

Aan flauwe grappenmakers die de hulpdiensten nodeloos de weg opsturen geen gebrek dit jaar. Zo waren er valse bommeldingen bij Kinepolis Hasselt en Barocco Club in Tongeren. Maar wat het meest tot de verbeelding sprak voor de lezers op hbvl.be was het terreuralarm in het Technisch Instituut Heilig Hart en zusterschool VTI in Hasselt eind november. Aanleiding was een bericht tussen twee 15-jarige studenten die een schietpartij aankondigden.

7. Schutters Charlie Hebdo gedood bij hevig vuurgevecht

Terroristen zaaiden in 2015 massaal terreur in Europa, met Frankrijk en Parijs in het bijzonder als epicentrum. Het begon al op 7 januari met de aanslag op het hoofdkantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo. De solidariteitsslogan ‘Je in Parijs geboren broers Kouachi, weg en openden ze het vuur op de toegesnelde politie. Een agent te fiets werd neergeschoten. Als hij weerloos op straat lag, schoot een van de aanvallers hem van dichtbij in het hoofd. Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland eiste de terreurdaad op. Op 9 januari begonnen de daders een gijzeling in een drukkerij in Dammartin-en-Goële, waar ze bij een politiebestorming laat in de middag werden doodgeschoten.

8. Wouter eet elke dag frieten

Alle dagen friet. Het klinkt als van het goede te veel en toch zijn er heel wat Limburgers die dagelijks een portie frieten naar binnen werken. Dat bleek na een oproep op hbvl.be voor de week van de friet in november. Kinrooienaar Wouter Koolen blijkt die frietweek 52 keer per jaar te vieren. “Er zijn dagen dat ik ’s middags én ’s avonds frieten eet, en dat al vijf jaar lang.” Wouter werkt in met posten en is regelmatig laat op stap als dj. “Dan zoek je eten dat snel klaar is. Ongezond? Soms ben ik wel snel vermoeid.” Wouter tipte frituur Nicole uit Ophoven als zijn favoriete frituur. Die stuurde prompt een cadeaubon van 10 euro naar Wouter. Smakelijk!

9. Hoe goedkoop is Primark nu echt?

De opening van de Primark-vestiging in Hasselt wekte veel nieuwsgierigheid. Het bewijs is het veelbekeken filmpje dat hbvl.be zelf maakte over een shoppingtrip bij Primark. “Natuurlijk zijn er winkels in Hasselt die de komst van Primark voelen”, klinkt het bij Vereniging Handelaars Hasselt. “Maar shops in de buurt ondervinden ook veel positieve gevolgen. Wel minder is dat de ondergrondse parking in de buurt oververzadigd is, maar daar komt een oplossing voor.” Primark zelf geeft geen cijfers prijs over hoe succesvol de winkel in Hasselt is. “Maar we zijn bijzonder blij met de vele positieve reacties die wij gekregen hebben.”

10. Dylan (16) uit Peer sterft na ongeval met vluchtmisdrijf

Nieuws over dodelijke verkeersongevallen met vluchtmisdrijf waren helaas ook dit jaar niet weg te denken uit het nieuws. Zo reageerden duizenden lezers geschokt en vol ongeloof op de dood van de 16-jarige Dylan Aendekerk uit Peer. De tiener ging bij vrienden het einde van de examens vieren en fietste over de onverlichte Heidestraat in de nacht van 14 op 15 december naar huis. De 31-jarige buurtbewoner J. V. maaide de jongen van de weg, sleepte de fietst honderden meters ver en het slachtoffer belandde door de slag in de gracht. “Ik dacht dat ik enkel een fiets geraakt had”, verklaarde de dader die later schoorvoetende tot bekentenissen overging. De doodrijder gaf toe dat hij gedronken had en te snel reed. Er wordt hem onopzettelijke doding en vluchtmisdrijf ten laste gelegd. De vader van twee jonge kinderen riskeert daar vijf jaar cel voor.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio