Nieuwe burgemeester Londerzeel organiseert volksraadpleging over gemeentefusie

Print
Nieuwe burgemeester Londerzeel organiseert volksraadpleging over gemeentefusie

Foto: BELGA

Londerzeel -

Nadia Sminate (N-VA), die op 1 januari aantreedt als burgemeester van Londerzeel, organiseert in 2016 een volksraadpleging over een mogelijke fusie met een van de drie aangrenzende gemeenten in het noorden van Vlaams-Brabant. Dit is het eerste referendum dat in Vlaanderen over eventuele nieuwe gemeentefusies wordt aangekondigd. Sminate maakte dat dinsdagavond bekend aan Belga.

De CD&V-afdelingen van Londerzeel en Kapelle-op-den-Bos verwierpen dinsdagavond een fusie van de twee gemeenten. Nadia Sminate wordt ermee geconfronteerd drie dagen voor haar intrede als nieuwe burgemeester van Londerzeel. Ze lost op 1 januari Jozef De Borger (CD&V) af.

“Alvorens een fusie aan de orde komt, wil ik een gesprek met de collega-politici en de inwoners. Als die bewoners een fusie van Londerzeel niet zien zitten, dan komt het niet op de agenda”, zegt Sminate. Ze wil al in het voorjaar de mening van beide groepen kennen. “De timing wordt krap. Tegen eind 2016 moeten de gemeenteraden officieel beslissen of ze willen doorgaan met het fusieverhaal en of ze dus op vrijwillige basis kandidaat zijn voor zo’n samensmelting. Over het geplande politiek overleg heeft de coalitiepartner vandaag anders beslist. Het draagvlak bij de bevolking wil ik meten met een volksstemming. Wij zullen alle voor- en nadelen kenbaar maken en de inwoners van Londerzeel mogen hun mening geven.”

Sminate, die dinsdag haar 34ste verjaardag vierde, is niet ongevoelig voor de door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) beloofde schuldvrijstelling in ruil voor toetreding. “Londerzeel is een van de Vlaamse gemeenten met de hoogste schuldgraad. Als we een paar miljoen euro krijgen, weegt dat wel op.”

Met welke partner Sminate het liefst in zee zou gaan, wil ze nog niet kwijt. De drie kandidaten zijn Kapelle-op-den-Bos, Meise en Merchtem.