© AFP

Strijders soennitische stammen ingezet in Ramadi

Strijders van soennitische stammen zijn dinsdag in de Iraakse stad Ramadi ingezet om te verhinderen dat terreurgroep Islamitische Staat terugkeert en om de voornamelijk soennitische bevolking van de net heroverde stad tevreden te houden.

wver

“Vijfhonderd stammenleden (...) zijn aangekomen in het noorden van Ramadi om de bevrijde zones te controleren”, zei generaal Ismaïl Mahalaoui, die de operaties leidt in de provincie Al-Anbar, waarvan Ramadi de hoofdstad is.

“Vijf eenheden van stammentroepen zijn aangekomen en hebben zones in het noorden van Ramadi in handen”, zei hun leider Tareq Youssef al-Assal. Volgens hem zijn die eenheden getraind en bewapend door het ministerie van Defensie, met de steun van de internationale coalitie die door Washington wordt geleid.

Maandag kondigden de Iraakse autoriteiten de totale bevrijding van Ramadi aan. De stad ligt honderd kilometer ten westen van Bagdad en is in mei door IS veroverd.

Door soennitische stammenstrijders in te zetten in Ramadi hopen de Iraakse autoriteiten een vertrouwensklimaat te scheppen met de lokale soennitische bevolking, en die te overtuigen met de regering in Bagdad samen te werken. De regering wordt gedomineerd door sjiieten.