"Ontwrichte zones zijn een flop"

Print
Limburg werd na de sluiting van Ford Genk erkend als kwetsbare zone. Bedrijven die er investeren, krijgen daardoor sinds 1 mei vijfentwintig procent korting op de patronale lasten die ze moeten betalen voor een nieuw personeelslid. Maar de maatregel draaide uit op een flop. Zo waren er in meer dan een halfjaar tijd slechts 41 aanvragen. Dat meldt TVL.

"Dat lage aantal aanvragen komt vooral door de complexiteit van de maatregel", klinkt het bij werkgeversorganisatie Voka Limburg. "Zo moest een bedrijf naast een federaal dossier ook Vlaamse steun krijgen om van de maatregel gebruik te kunnen maken."

Door het matige succes van de maatregel, heeft de regering-Michel nu beslist het systeem te vereenvoudigen en toegankelijker te maken. Zo wordt het voor een bedrijf niet langer noodzakelijk om zowel een federaal als een Vlaams dossier in te dienen. "Daarnaast heeft de regering ook beslist dat er een retroactief karakter aan de nieuwe maatregel is", aldus Kris Claes van Voka. "Dat zou betekenen dat bedrijven die tussen 1 mei 2015 en 31 december 2015 investeringen hebben gedaan ook opnieuw een dossier zullen kunnen indienen. Europa moet dit nog goedkeuren maar wij verwachten daarbij weinig problemen."