Naam moordenaar Nemtstov bekend: "Echte daders worden nooit gepakt"

Print

Russische onderzoekers hebben dinsdag gezegd dat ze met zekerheid weten dat de Tsjetsjeen Roeslan Moechoedinov het meesterbrein is achter de moord op oppositiefiguur Boris Nemtsov. De Russische oppositie reageert verbolgen: "De echte daders worden nooit gepakt."

In het onderzoek naar de moord op Boris Nemtsov, die op 27 februari werd doodgeschoten op een brug vlakbij het Kremlin in Moskou, zijn de Russische experts met een naam naar buiten gekomen. De Tsjetsjeense Roeslan Moechoedinov, die al jarenlang de persoonlijke chauffeur van een van de kopstukken van een gewapende Tsjetsjeense militie is, zou het meesterbrein zijn achter de moord op de oppositiefiguur.

Vladimir Markin, de woordvoerder van de onderzoekscommissie liet verschillende Russische persagentschappen weten dat de zoektocht definitief voorbij is: "Moechoedinov was zowel het meesterbrein als de organisator van de moord op Nemtsov." Met die korte mededeling werden Russische journalisten weggestuurd.

Ilia Jasjin, een Russische activist en vriend van Nemtsov, reageerde furieus op het nieuws: "De onderzoekers luisteren naar politiek gefluister van bovenuit om de echte rotzakken die Boris hebben vermoord niet te pakken. Zij zullen nooit gepakt worden want zij houden het echte meesterbrein van de moord de hand boven het hoofd. Moechoedinov was een doodgewone chauffeur. Hij kan misschien een uitvoerende taak op zich hebben genomen, maar we moeten zoeken wie hem heeft gevraagd om dingen te regelen. Het is zo klaar als een klontje dat hij niet in staat is om zoiets op poten te zetten."

"Ramzan Kadyrov moet verhoord worden"

De advocaat van de familie Nemtsov, Vadim Prochorov, vraagt zich af hoe de onderzoekers tot zo’n belangrijke conclusie zijn gekomen zonder de hoofdverdachte te verhoren: "Ze hebben Moechoedinov niet eens gezien want hij is op de vlucht. En zonder hem te spreken is het zinloos om hem schuldig te verklaren."

De zoektocht naar de moordenaar verliep volgens Jasjin nochtans vlot tot deze zomer. Toen werd de hoofdonderzoeker om onduidelijke redenen van het onderzoek gehaald en richtte zijn opvolger alle pijlen op Tsjetsjenië, maar niet langer op politieke figuren. "Alle sporen leiden naar Grozny en naar de toppolitici daar. Ramzan Kadyrov (de leider van Tsjetsjenië, red.) zou op zijn minst verhoord moeten worden want het lijkt onwaarschijnlijk dat een Tsjetsjeense militie een moord zou plegen zonder hem op zijn minst in te lichten."

"Of het spoor dan bij Kadyrov stopt of nog naar hogere rangen leidt, bijvoorbeeld de kantoren in Moskou, is een open vraag die zou moeten worden beantwoord door de onderzoekers", besluit Jasjin.

Zwijgen in alle talen

In oktober gaf de Tsjetsjeense leider, Ramzan Kadyrov, een toespraak waarin hij formeel ontkende dat hij ook maar iets te maken had met de moord op Boris Nemtsov. Eerder werden verschillende verdachten opgepakt in de moordzaak, maar zij werden vrijgelaten door gebrek aan bewijzen of doordat hun bekentenissen werden afgedwongen door marteling.

Tijdens zijn jaarlijkse persconferentie kreeg ook de Russische president Vladimir Poetin een vraag over de moord op Nemtsov. Hij zei toen het volgende: "Ik heb Nemtsov persoonlijk gekend. Onze relatie was niet altijd slecht. Ik heb nooit in de clinch gelegen met hem maar hij koos een politiek pad waarbij hij persoonlijke aanvallen deed en dat soort dingen... Hoe dan ook betekent dat niet dat deze man gedood mocht worden."