Zes maanden cel voor bedreiging van jeugdrechter uit naam van IS

Print
Zes maanden cel voor bedreiging van jeugdrechter uit naam van IS

Archiefbeeld. Foto: Reuters

Een 39-jarige man van Turks-Koerdische origine werd dinsdag door de correctionele rechtbank van Leuven veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel wegens bedreiging van een jeugdrechter en een advocate uit naam van de Islamitische Staat (IS). Ismet K. was door het lint gegaan op het kabinet van de jeugdrechter in Leuven.

De man uit Herent werd op 23 juni van dit jaar bij verstek veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel en een boete van 600 euro. Hij tekende verzet aan, maar het verstekvonnis werd dinsdag bevestigd.

Op 2 december 2014 begaf Ismet K. zich naar het kabinet van jeugdrechter Francesca Raes voor een gesprek over de plaatsing van zijn dochter in een instelling bij wijze van beschermingsmaatregel. Hij dreigde ermee tien Belgische kinderen te vermoorden als zijn dochter de volgende dag niet thuis zou zijn. Hij insinueerde dat de kinderen van de jeugdrechter en van de aanwezige advocate Liesbet Vermassen daarbij konden zijn. Hij riep dat de rechter en de advocate moesten uitgeleverd worden aan IS en dat alle Belgen leugenaars zijn.

Volgens de rechtbank horen de herhaalde bedreigingen niet thuis in een rechtsstaat en zette de man bewust aan tot haat en geweld tegen de Belgische bevolking. Dat hij onder de indruk was van de beschermingsmaatregel voor zijn dochter was geen reden voor “de disproportionele reactie”.

Ismet K. had ook het taalverschil als verzachtende omstandigheid aangekaart? maar dat speelde volgens de rechter niet mee.