Ex-penningmeester moet ruim 70.000 euro terugbetalen aan basisschool

Print

Peter V.E. (42) is dinsdag door de correctionele rechtbank van Leuven veroordeeld wegens verduistering van geld van ‘t Minnepoortje in Bekkevoort. De ex-bestuurder en -penningmeester van de vrije basisschool kwam weg met een werkstraf van 60 uur, maar moet wel ruim 70.000 euro terugbetalen.

De man uit Kortenaken was medeoprichter van de school waar hij in 1996 begon als hoofdonderwijzer. Van 1999 tot zijn ontslag in 2010 was hij bestuurder en penningmeester. Van die functie maakte hij misbruik tussen begin 2007 en september 2010.

Geen stookolie

Peter V.E. schreef geld over naar eigen rekeningen en gebruikte de bankkaart van de school voor private aankopen. Dat ging van telefoonabonnementen voor zijn familie en levering van brandstof tot hotelarrangementen. Daardoor had de school in 2010 geen geld meer om stookolie te kopen om de winter door te komen.

Anonieme brief

Het gesjoemel hield op na een anonieme brief. Het openbaar ministerie vorderde een jaar cel, maar de rechtbank hield het op een werkstraf en een boete van 600 euro. De school stelde zich burgerlijke partij en kreeg een schadevergoeding toegewezen van 70.968,21 euro.

In deze zaak stond ook Raf V. (31) uit Herselt terecht. Als ex-leerkracht plunderde hij eveneens gedurende bijna 4 jaar de bankrekening van zijn school. Hij betaalde de verduisterde 20.000 euro grotendeels terug. Daardoor kreeg hij het voordeel van de opschorting van straf.