REACTIES. Meeusen: “Voelde al paar weken dat ik sterker werd”

Print
REACTIES. Meeusen: “Voelde al paar weken dat ik sterker werd”

Foto: BELGA

“Ik voelde al een paar weken dat ik sterker werd”, verklaarde Tom Meeusen dinsdag na zijn zege in de Azencross in Loenhout. “Nog niet goed genoeg om te winnen, maar vandaag was dat wel het geval. Ik ben blij dat ik terug mijn niveau haal.”

Veldrijden op Sportwereld.be

“Dit is de cross waar ik als klein jongetje altijd met mijn vader naartoe ging”, vertelde Meeusen. “Als je dan hier vier ronden lang alleen kan voorop rijden en kan winnen, is dat wel heel bijzonder. Ik ben ook blij dat ik 2015 met een zege kan afsluiten. Het was een heel moeilijk jaar voor mij en het liep in de cross dit seizoen nog niet al te best, dus dan doet dit dubbel en dik deugd.”

Enkele renners klaagden vooraf over het parcours: het was te snel, te technisch, meer iets voor BMX’ers. “Ja, aan het weer kan je weinig veranderen”, aldus Meeusen. “Vorig jaar was het hier ploeteren. Dit jaar niet en dan heb je ook nog die vele hindernissen. Ik ben een technisch renner, heb met mijn techniek vandaag het verschil gemaakt en ik koos ook het juiste moment om in de aanval te gaan. Mij kwam dit parcours goed uit. Soms zijn er omlopen met veel trappen en zijn andere renners daar in het voordeel. Ik denk dat de gemiddelde crosser wel over alle hindernissen kon springen.”

Twee kleine overwinningen, in b-crossen zoals Meulebeke en Ardooie, behaalde Meeusen de voorbije weken. “Ik heb dit jaar nog niet sterk genoeg gepresteerd om met een gerust gevoel naar de kampioenschappen te trekken. Ik ben allang blij dat ik dit niveau weer haal. De voorbije crossen kwam ik nog telkens iets tekort, maar ik heb er wel mijn grenzen verlegd en daar pluk ik nu de vruchten van. Met het oog op het BK en WK is dit een opsteker. Nu is er toch een beetje druk van de ketel.”

Tweede podiumplaats van het seizoen voor Merlier

Tim Merlier (Vastgoedservice-Golden Palace) pakte zijn tweede podiumplaats van het seizoen. Eerder behaalde Merlier in de Superprestige in Gieten een derde plaats. "Het is knokken om het podium te halen", sprak hij na afloop. "Na de toppers zijn we nog met heel wat renners die strijden om die dichte ereplaatsen. Dus dit voelt enorm goed."

Merlier dankt zijn tweede plaats mede aan ploegmaat Wout van Aert. "Wout vertelde me dat hij de sprint zou aantrekken voor mij", aldus Merlier. "Ik was even zijn wiel kwijt, maar uiteindelijk draaide het toch goed uit. We konden zelfs beiden ons wiel nog voor dat van Laurens (Sweeck, nvdr.) gooien. Het is plezant om twee en drie te worden."

Manager Geert Vanhoof stelde enkele weken geleden dat hij, behalve van Van Aert, meer verwachtte van zijn renners. "Ik was wel geschrokken van dat bericht in de pers", aldus Merlier. "Ik heb hem meteen gebeld, want ik vond zelf dat ik een sterk seizoen aan het rijden was. Maar hij mikt hoger. Hij vond dat ik me meer moest tonen, wekelijks toch voor top vijf moest strijden. Als je dat hoort, dat is wel een uitdaging en werkt wel motiverend. Ik zit er nooit ver van, maar het niveau ligt zo hoog in de cross. Het verschil tussen een vijfde of tiende plaats is soms heel klein. Nu goed, ik denk dat hij vandaag wel heel tevreden zal zijn."

Vorig jaar viel Merlier net naast de WK-selectie. "Dat was toen een ontgoocheling en ik denk er nu nog niet te veel aan. Ik wil er graag bij zijn en ik denk dat ik een goede knecht kan zijn voor Wout. Ik ga gewoon mijn best blijven doen en dan is het aan de bondscoach om de beslissing te nemen."

Van Aert is blij dat hij ploegmaat kon helpen in de sprint

Geen strijd tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert in Loenhout, beide tenoren hielden zich vrij rustig. De wereldkampioen werd zevende, Van Aert derde. "Ik kende te veel pech in het eerste deel van de cross", aldus Van Aert na afloop. Van Aert kwam ten val in de eerste ronde en viel terug naar de 23e positie. "Mijn fiets was stuk en ik moest meteen achtervolgen", legt hij uit. "Daarna sprong ik ook nog een wiel stuk. Iets te veel pech dus."

Toen Mathieu van der Poel ervandoor ging net voor het ingaan van de derde ronde was het Van Aert die het kloofje moest dichten. "Ook dat kostte weer krachten. Tom Meeusen koos daarna gewoon het juiste moment om in de aanval te gaan. De laatste ronden was het duidelijk dat we achter Tom om de tweede plaats streden."

Van Aert gunde zijn ploegmaat Tim Merlier die tweede plek. "Ik trok de sprint aan en we werden uiteindelijk nog twee en drie. Fijn dat ons plannetje is geslaagd." Op de vraag of Merlier een plaats verdient in de selectie van de bondscoach voor het WK was het antwoord duidelijk. "Ik heb hem er graag bij als steun", aldus Van Aert. "En ook sportief verdient hij een plek in de selectie, maar het is aan de bondscoach om een beslissing te nemen."