IS-leiders gelinkt aan aanslagen Parijs gedood bij luchtaanvallen

Print

Charaffe al Mouadan. Foto: AFP

Bij gerichte luchtaanvallen zijn in december tien leiders van Islamitische Staat gedood. Onder meer de Fransman Charaffe al Mouadan, die een directe link had met Abdelhamid Abaaoud, werd uitgeschakeld. Dat heeft het Pentagon dinsdag bekendgemaakt.

De Amerikaanse kolonel Steve Warren, woordvoerder van de anti-IS-missie Inherent Resolve (OIR), zei dat Charaffe al Mouadan is gedood op 24 december tijdens Amerikaanse luchtaanvallen. "Hij was actief aanslagen tegen het Westen aan het plannen", aldus het Pentagon.

Volgens Warren had Al Mouadan een directe link met de Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs op 13 november. Abaaoud kwam vorige maand om het leven tijdens een antiterreuroperatie in de Parijse voorstad Saint-Denis.

Daarnaast was Al Mouadan, die op 15 oktober 1989 geboren werd in een stad in het noordoosten van Parijs, goed bevriend met Samy Amimour, een van de kamikazes in Le Bataclan. Al Mouadan bracht zijn jeugd door in Drancy en werd in oktober 2012 opgepakt toen hij zich met twee vrienden uit de wijk (Samy Amimour en Samir Bouabout) voorbereidde om naar Jemen te gaan, of Afghanistan via Somalië. Het trio radicaliseerde via het internet. Mouadan bereidde zich voor met schietlessen in een politieclub in Parijs vanaf maart 2012, aldus een bron dicht bij het dossier. In augustus 2013 vertrok hij dan naar Syrië.

"Alle IS-leiders opjagen"

In totaal werden in de maand december tien IS-leiders gedood. Het Pentagon omschreef de tien gedode militanten als de leider en viceleider van de groep in de provincie Kirkoek, de leider van een eenheid die geïmproviseerde explosieven plaatste, een financiële verantwoordelijke in Mosul, een bevelvoerder in Tal Afar, een in Groot-Brittannië opgeleide computerexpert en vier coördinatoren van externe operaties, zoals Al Mouadan en een andere man die gelinkt wordt aan de terreuraanslagen in Parijs. Het zou hierbij gaan om Abdul Qader Hakim. Hij kwam op 26 december om het leven bij luchtaanvallen in Mosul. Hakim zou jihadisten begeleid hebben hebben tijdens buitenlandse aanvallen en ook in contact gestaan hebben met het netwerk dat de aanslagen in Parijs pleegde op 13 november.

De aanvallen zijn uitgevoerd als onderdeel van de operatie om IS uit te schakelen, en de bedreiging die de groep vormt voor Irak, Syrië en de internationale gemeenschap, aldus het Pentagon. Naast de Verenigde Staten nemen ook Australië, België, Canada, Denemarken, Frankrijk, Jordanië, Nederland en Groot-Brittannië deel aan de operaties in Irak. In Syrië voeren ook Australië, Bahrein, Canada, Frankrijk, Jordanië, Saoedi-Arabië, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en Groot-Brittannië aanvallen uit.

"We zullen alle IS-leiders opjagen die werken aan aanvallen tegen de VS en onze geallieerden", besloot Warren.

Lees meer over de aanslagen in Parijs