Rajoy blijft meerderheid zoeken om te regeren

Print
Rajoy blijft meerderheid zoeken om te regeren

Foto: AP

De ontslagnemende Spaanse premier Mariano Rajoy, wiens partij (PP) de absolute meerderheid verloor bij de parlementsverkiezingen, hoopt nog steeds een meerderheid te vinden om te regeren, ondanks de weigering van andere partijen.

‘Het meest redelijke en wat het meest overeenstemt met de wens van de Spanjaarden, is een regering vormen met een grote parlementaire steun die kan regeren, die vertrouwen in Spanje en daarbuiten opwekt, en die veiligheid en zekerheid biedt aan het geheel van economische actoren en onze landgenoten’, verklaarde Rajoy tijdens een persconferentie op dinsdag.

De ontslagnemend premier reageert daarmee opnieuw op de opmerkelijke verkiezingsuitslagen van 20 december in Spanje. Voor het eerst sinds de start van de democratie werd toen de almacht van de twee traditionele partijen gebroken. Al die jaren gaven de conservatieve Partido Popular (PP) en de sociaaldemocratische PSOE elkaar de fakkel mooi door. Dat ‘bipartidismo’ ligt nu aan diggelen. De twee traditionele partijen haalden samen nog geen 51 procent van de stemmen.

Op zoek naar de juiste coalitiepartner

Rajoy hoopt nu de socialistische partij PSOE te overtuigen hem te laten regeren. De partij van Rajoy, de Partido Popular (PP), telt nog 123 parlementsleden op 350 na de parlementsverkiezingen van 20 december. De PSOE rijfde 90 zetels binnen en werd de op één na grootste Spaanse partij. De premier stelde nog geen programma voor dat eventuele partners kan verleiden.

De linkse partij Podemos kondigde aan net zoals de PSOE tegen de investituur van Rajoy te stemmen. Enkel de liberalen van Ciudadanos, die 40 zetels hebben, zijn bereid Rajoy te laten regeren.

Een echte deadline voor de onderhandelingen heeft Rajoy echter niet. Pas als hij in het parlement probeert om groen licht te krijgen, begint de klok te tikken. Hij heeft dan twee maanden om een nieuwe meerderheid achter zich te krijgen.