Meeusen speelt derde hond op Azencross in Loenhout

Print
Meeusen speelt derde hond op Azencross in Loenhout

Foto: Belga

Wuustwezel -

Tom Meeusen heeft de Azencross van Loenhout op zijn palmares geschreven. De renner van Telenet-Fidea was de enige die initiatief durfde nemen toen iedereen de benen stilhield en fietste zo een duidelijke voorsprong bij elkaar.

Veldrijden op Sportwereld.be

Vooraf kregen de organisatoren van de Azencross in Loenhout al duchtig ervan langs op Twitter van onder meer Lars van der Haar, Rob Peeters en titelverdediger Wout van Aert. “Dit heeft niets meer met cross te maken”, klonk het streng op sociale media over het naar hun mening al te snelle parcours, dat dan maar opgevrolijkt werd met kunstmatige hindernissen.

Mathieu van der Poel was zowat de enige grote naam die van meet af aan goed weg was in Loenhout en de Nederlander plaatste vanaf ronde twee meteen een serieuze versnelling. Wout van Aert, op dat moment pas in vijftiende positie, haalde de Nederlander echter met veel machtsvertoon terug. De leider in het algemene klassement hield daarop de benen stil, de koers werd een tactisch steekspel met Van der Poel en Van Aert die over de schouder naar elkaar keken en het peloton dat rustig kon aansluiten... tot Tom Meeusen ervandoor ging in de vijfde ronde.

Van Aert, Van der Poel en de inmiddels bijgesloten Sven Nys waren meer bezig met elkaar dan met Meeusen en zo kon de renner van Telenet-Fidea zijn voorsprong rustig uitbreiden. Meeusen verzamelde op een ronde van het einde zelfs 30 seconden voorsprong, een eeuwigheid op een snel parcours als dat van de Azencross. Het peloton, inmiddels aangevoerd door Vermeersch en Vanthourenhout, deed zelfs geen moeite meer Meeusen nog bij te halen, die zo makkelijk de Azencross binnenhaalde. Merlier knokte zich in de daaropvolgende sprint nog tot de tweede plek, Van Aert werd nog derde. Mathieu van der Poel zou uiteindelijk zevende eindigen, Sven Nys strandde op de tiende plek.

Voor Meeusen was het nog maar de eerste keer in zijn carrière dat hij de Azencross kon winnen. Op de erelijst volgt hij Wout van Aert op. In de stand van de bpost bank trofee veldrijden blijft Van Aert autoritair aan de leiding. De zevende en tevens voorlaatste manche van het seizoen in de bpost bank trofee wordt op nieuwjaarsdag in Baal gereden. De laatste manche staat op 2 februari in Sint-Niklaas op het programma.
 

Top tien:

1. Tom Meeusen in 55'53"
2. Tim Merlier op 18"
3. Wout van Aert op 18"
4. Laurens Sweeck op 18"
5. Radomir Simunek op 19"
6. Gianni Vermeersch op 19"
7. Mathieu van der Poel op 19"
8. Corne van Kessel op 20"
9. Julien Taramarcaz op 21"
10. Sven Nys op 22"