Cant pakt de bloemen bij de vrouwen in Loenhout

Print
Cant pakt de bloemen bij de vrouwen in Loenhout

Foto: BELGA

Lille -

Sanne Cant heeft haar twaalfde overwinning van het seizoen beet. De renster van Enertherm-BKCP versloeg dinsdag in Loenhout in de sprint de Tsjechische Pavla Havlikova en Ellen Van Loy. Cant vergroot ook haar voorsprong in het klassement van de bpost bank trofee.

 

Veldrijden op Sportwereld.be

 

De start in Loenhout was voor Pavla Havlikova die al meteen aan de boom schudde. Veel voorsprong nam de Tsjechische evenwel niet en een groot pak rensters passeerde samen de finish na de eerste ronde. Na de tussensprint om de seconden in de tweede ronde, gewonnen door Sanne Cant, werd het tempo even gedrukt. Tot Cant vond dat het genoeg was en versnelde. Meteen sprokkelde ze een kleine tien seconden bonus, maar achter haar werd niet stilgezeten en in de derde ronde sloten Havlikova en Van Loy terug aan.

Slecht nieuws kwam er intussen uit het kamp van Telenet-Fidea. Nikki Harris, derde in de stand van de bpost bank trofee, moest ziek uit de wedstrijden stappen. Wel positief was de inhaalbeurt van Jolien Verschueren, die na een slechte start terugkeerde naar een vijfde positie. Voor haar reed Loes Sels, die aan een sterke wedstrijd bezig was en er bijna in slaagde om nog aan te pikken bij de drie vooraan. Dat lukte net niet en de drie leidsters waren aan elkaar gewaagd. Ondanks nog een prikje van Havlikova in het slot, reden ze met drie naar de finish. In de sprint zette de Tsjechische als eerste aan, Cant remonteerde en pakte haar twaalfde seizoenszege.

Cant verstevigt haar leidersplaats in het klassement van de bpost bank trofee. Ze telt nu 1:46 voorsprong op Jolien Verschueren en 3:38 op de Britse Helen Wyman.

Cant: “Wilde me nog eens tonen in Belgische trui”

Sanne Cant toonde zich dinsdag na afloop zeer tevreden met haar twaalfde zege van het seizoen, felbevochten en in de sprint beslecht. “Hier ben ik heel blij mee”, glunderde ze in Loenhout. “Ik wilde me graag nog eens tonen in mijn trui van Belgisch kampioen.”

Cant won de Wereldbeker in Heusden-Zolder en werd tweede in Diegem. Na die wedstrijd voelde ze zich wat minder goed. “Ik had niet het goede gevoel in de benen zoals in Heusden-Zolder”, zei ze toen. “Een tweede plek is mooi, maar ik hoop dat ik weer die vorm van zaterdag te pakken krijg.” En dinsdag koerste ze weer als vanouds, al kwam het wel aan op een sprint. “Het was een snelle omloop, ik heb twee keer geprobeerd om weg te rijden, maar als je op zo’n snelle omloop niet boven de rest uitsteekt, dan kan je het verschil moeilijk maken. In die lange laatste rechte lijn heb ik mijn moment afgewacht. Zeker was ik niet, want ik ken de sprintkwaliteiten niet van Pavla, die als eerste aanzette. Zo’n zege in een sprint is ook eens mooi en wat belangrijk is: ik verspilde vandaag niet te veel krachten. Ik voelde me echt goed en dat is altijd mooi meegenomen in deze drukke eindejaarsperiode. Bovendien wilde ik mijn Belgische trui nog eens tonen, want vanaf 1 januari ben ik verplicht om altijd die trui van Europees kampioene te dragen.”

Pavla Havlikova moest in de sprint haar meerdere erkennen in Cant. “Het was moeilijk om weg te rijden”, stelde ze. “In die sprint keek iedereen naar elkaar en werd er lang gewacht. Iemand moest als eerste aanzetten en dat deed ik. Sanne was net iets sneller, maar ik ben wel tevreden met dit resultaat.”