Voka: ‘Vertrouwen bij ondernemers Halle-Vilvoorde in vijf jaar nooit zo hoog’

Print
Voka: ‘Vertrouwen bij ondernemers Halle-Vilvoorde in vijf jaar nooit zo hoog’

De nieuwe voorzitter van Voka Vlaanderen Paul Kumpen, samen met premier Charles Michel en de vorige voorzitter Michel Delbaere op de openingsspeech van Voka in Brussel. Foto: BELGIAN

65 procent van de ondernemers in Halle-Vilvoorde heeft positieve economische verwachtingen voor 2016. Vier op de vijf plannen volgend jaar extra aanwervingen, terwijl slechts 13 procent aangeeft dat er personeel zal moet afvloeien.

Het optimisme in Halle-Vilvoorde was de afgelopen vijf jaar nog nooit zo hoog. Dat blijkt uit een enquête van Voka - Kamer van Koophandel van Halle-Vilvoorde bij 120 werkgevers, die samen bijna 32.000 werknemers tewerkstellen.

Het zijn vooral bedrijven uit de bouw en industrie die zeer positief zijn, in tegenstelling tot bedrijven uit de groot- en kleinhandel, transport en logistiek.

Met een totaal percentage van 40 procent dat extra personeel zal aanwerven in 2016, scoort Halle-Vilvoorde beter dan Vlaanderen waar volgens de recente conjunctuurbarometer van Voka één op de drie denkt te zullen aanwerven. 70 procent van de werkgevers in Halle-Vilvoorde ondervindt wel moeilijkheden om bepaalde functies in te vullen. Traditiegetrouw is er een duidelijk gebrek aan technisch geschoolde profielen.

2015 viel op vlak van aanwervingen dus veel beter mee dan een enquête, die eind 2014 werd afgenomen, had voorspeld. Ongeveer 30 procent van de werkgevers verwachtte toen een stijging van het personeelsbestand, terwijl 14 procent eerder dacht aan een daling. In de praktijk blijkt nu dat 45 procent van de ondervraagde bedrijven het afgelopen jaar extra personeel heeft aangeworven. Daartegenover staat dat een kwart van de werkgevers genoodzaakt was om af te slanken, wat 5 procent meer is dan verwacht.