© *

Wat koop je beter wel en niet in de solden? Jani geeft tips

Januari betekent zoveel als: shoppen met een fikse korting. Het is dus dé maand om te investeren in een mooi stuk dat je nog jaren kan dragen. Welke stukken koop je wel en welke laat je hangen? Wij vroegen raad aan onze favoriete stylist Jani Kazaltzis.

tib

Een trenchcoat is bijna altijd stijlvol en kan je combineren met een casual jeans, een geklede broek of een strakke rok tot aan of onder de knie. Let erop dat je hem in een mooie, stevige stof koopt.

Een mooie, vrouwelijke pump kan je nooit te veel hebben. Zwart en rood zijn de klassiekers, nude pumps verlengen je benen en passen onder ongeveer alles.

Een blazer is een krachtig kledingstuk dat elke outfit meteen cachet geeft. Blazers zijn goed voor alle gelegenheden, je kan er dus nooit genoeg van hebben. Een mooie blazer is gecentreerd en moet goed zitten aan de schouders. Het is minder erg als hij niet dicht kan, want je laat hem toch meestal open hangen.

Een loszittende blouse is ook een goede basic. Die mag je gerust in een aantal kleuren hebben. Let wel op: de blouse mag loszitten, maar moet een beetje vorm hebben. Koop ze niet te recht, anders lijk je op een patattenzak.

Een coated broek geeft je een jonge en stoere indruk en je kan er veel kanten mee uit. Je kan er een gesatineerde blouse op dragen, maar ook met een trui van wol of mohair zit je goed. Op die manier kan je spelen met stoffen en structuren. Let op: coated betekent niet hetzelfde als 'plastic'.

Laarzen zijn meestal prijzig, dus de solden zijn het perfecte moment om deze te kopen. Ze geven een stoerdere look als je ze op onder een rok of jurk draagt.

Met handtassen kan je niet missen: een klassiek, sober exemplaar kan je dragen met een opvallend kledingstuk, maar je hebt ook een opvallend exemplaar nodig voor dagen waarop je je outfit sober houdt. Je hoeft geen designertas te kopen, maar kies ook niet voor een plastic kopie. Koop dan een minder bekend merk, zolang de kwaliteit maar goed is.

Laat je niet verleiden door trends, maar kijk naar je eigen stijl en persoonlijkheid én naar wat bij de vorm van jouw lichaam past. Als een kledingstuk te trendy lijkt, is het eigenlijk al ouderwets als je het koopt tijdens de solden.

Nog een tip: kijk niet naar de maten in een kledingstuk. Wat te klein is, is te klein. Wat past, dat past, en dat is jouw maat, welk cijfer er ook in staat.

Niet doen: harembroeken, tops met uitsnijdingen of scheurtjes op rare plekken, T-shirts met foute teksten, bodywarmers en fleece. En driekwartbroeken, natuurlijk.

Meer op Janitv.be