© *

Tienduizenden acrobaten in megastoet: zo viert Londen Nieuwjaar

Het Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker, 'Winterbeelden' of Jeroen Meeus (Jerommeke, zoals mijn grootmoeder hem noemt). Dat is zowat het Vlaamse tv-aanbod op nieuwjaarsdag in ons land.

glynis procureur

Het Engelstalig publiek daarentegen stemt vandaag massaal af op de 'London’s New Year’s Day Parade and Festival’. Zij die in Londen wonen - en net niet te veel Pale Ale's gedronken hebben om vandaag uit bed te kunnen rollen - kunnen het zelfs live meemaken.

Het is een beetje zoals de Gentse Feesten. Maar dan in het kwadraat. Tienduizenden artiesten en acrobaten van over de hele wereld. Honderdduizenden toeschouwers op straat. En nog eens een ‘live’ tv-publiek van 300 miljoen. Zelfs Cirque du Soleil kan daar niet aan tippen.

De immense stoet - die nipt niet het Guinness Book of Records haalde voor grootste marcherende menigte ter wereld - start vandaag aan het Ritz hotel bij Green Park, om van daar via Piccadilly en Regent Street uiteindelijk aan de Big Ben te eindigen.

Voor de dertigste keer in de geschiedenis zullen koren, cheerleaders en orkesten het beste van zichzelf tonen en tegelijk geld inzamelen voor het goede doel. Hoeveel precies, dat hangt af van die Pale Ale's van gisteren.

Niet te missen