Koploper in buitenschoolse opvang

Hoe zit het met kinderopvang in uw gemeente?

Print
Hoe zit het met kinderopvang in uw gemeente?

Foto: HBVL

Om voor ruim 30.000 Limburgse schoolkinderen de gevraagde opvang te voorzien, moeten de gemeenten niet alleen fors investeren, ze moeten vooral heel creatief zijn. Want een flexibele en kwaliteitsvolle opvang op maat van elk kind vraagt heel wat puzzelwerk, zowel voor de ouders als voor de gemeenten. “Een centraal informatiepunt dat ouders een overzicht biedt van de opvangmogelijkheden in eigen gemeente en dat eventueel gelinkt is aan Huizen van het Kind is nodig en wenselijk”, zegt Irène Bosmans van het Limburgs Steunpunt Kinderopvang.

Voor kinderen van 3 tot 12 jaar heeft Limburg 8.077 opvangplaatsen. Dat komt neer op 10 opvangplaatsen per 100 kinderen. Daarmee scoort onze provincie beter dan het Vlaamse gemiddelde van 6 opvangplaatsen per 100 kinderen. De meeste Limburgse schoolkinderen gaan naar een vergunde groepsopvang, 157 adressen. Daarnaast zijn er nog 37 onthaalouders.

Eén opvangplaats wordt meestal door meerdere kinderen ingenomen. Een kind ’s morgens, een ander op woensdagnamiddag en nog een derde in de avonduren op donderdag en vrijdag bijvoorbeeld. Zowat 35 procent van de Limburgse kinderen gaat naar de buitenschoolse kinderopvang. Dat zijn er dus ruim 30.000. In de gemeente Riemst maakt de helft van de gezinnen met schoolkinderen gebruik van de buitenschoolse kinderopvang. De vraag stijgt er nog altijd, gemiddeld met 4 procent per jaar.

Nergens in Vlaanderen is de buitenschoolse kinderopvang zo goed uitgebouwd. Ze zijn vergund door Kind & Gezin als IBO, Initiatief Buitenschoolse Opvang.

Hoe zit het met kinderopvang in uw gemeente kan je aflezen op onderstaande interactieve kaart.

Lees meer over onze gemeenterapporten