Anderhalf jaar cel voor Israëlische oud-premier Ehud Olmert

Print
Anderhalf jaar cel voor Israëlische oud-premier Ehud Olmert

Foto: REUTERS

De Israëlische oud-premier Ehud Olmert (70) moet anderhalf jaar de gevangenis in. Eerder was hij veroordeeld tot zes jaar cel voor corruptie door een lagere rechtbank, maar het Israëlische Hooggerechtshof ging deels in op het beroep dat de oud-premier had ingediend.

Het is de eerste keer dat een oud-regeringsleider in Israël de gevangenis in moet. Olmert reageert opgelucht op de verlaging van zijn straf. “Dit is een pak van mijn hart”, zei Olmert dinsdag, die eraan toevoegde dat de beschuldigingen als “een donkere wolk” boven hem en zijn familie gehangen hebben. Hij herhaalde nogmaals zijn onschuld. “Er is mij nooit smeergeld aangeboden, en ik heb het ook nooit aangenomen, maar ik respecteer de beslissing van de rechters.”

Het Hooggerechtshof sprak Olmert vrij van de zwaarwegendste aanklacht, maar de rechters achtten het toch bewezen dat Olmert als minister van Handel steekpenningen ter waarde van 60.000 sjekel (14.000 euro) aangenomen had. De zwaarste aanklacht was dat Olmert als burgemeester van Jeruzalem, tussen 1993 en 2003, voor 500.000 sjekel (ongeveer 120.000 euro) smeergeld had aangenomen, voor de goedkeuring van een controversieel bouwproject.

In maart werd Olmert in een andere zaak ook schuldig bevonden en tot acht maanden cel veroordeeld. In die zaak ging zijn verdediging in beroep, maar is er nog geen definitief vonnis uitgesproken.

De zware beschuldigingen van corruptie betekenden het einde van Olmerts politieke carrière. In 2009 moest hij aftreden als premier. Hij werd opgevolgd door Benjamin Netanyahu.

Olmert wordt op 15 februari verwacht in de gevangenis.