Schreurs op dinsdag

Charleroi-Genk

Print
Charleroi-Genk

Foto: Belga

Aanschuiven aan de toog. We hadden maar een kwartiertje en er moest een grote bende bediend worden. “Wat heb ik gehoord” vroeg de barman aan een kerel achter mij. “Ben je je job kwijt?” Onze kerel knikte. “Condoléances” zei hij doodernstig en vervolgde met tappen.

Wallonië straalt in deze kerstdagen weinig vrolijkheid uit. De jongen-zonder-baan betaalde twee pinten en verdween in de massa. Hij moet dringend weer een job krijgen, in Pairi Daiza of bij de Zebra’s. Tien minuten later zag ik hem naar buiten lopen, wanneer een onheilspellend bericht uit de boxen klonk. “Iedereen moet het stadion verlaten omwille van een incident.” Feilloos in drie talen meegedeeld. ‘Een aanslag!’ dacht je meteen. Want je werd niet voor niets uitgebreid gefouilleerd voor aanvang van het spektakel, waardoor velen de start misten.

Eens op straat, staken velen meteen een sigaret op. Na korte tijd geboden para’s, met hun geweer in staat van paraatheid, dat iedereen weer binnen mocht. Een misverstand, of wat? “Une panne électronique” meldden ze aan de micro. Had één of andere Waal op een verkeerd knopje gedrukt en daarmee het bandje voor evacuatie in werking gezet? Ongetwijfeld. Zodat men na enig ophoudhoud weer kon voetballen. Het werd snel 1-0 en dat bleef ook zo.

Ik wilde eens een wedstrijd volgen te midden de Carolo’s en dat is best een heftige ervaring, daarginds diep in de Borinage. 10 euro kostte een zitplaats, een zeer democratische prijs, waardoor de tribune bijna lekker vol liep. Naast de zijlijn liep Thomas Buffel, die met veel vakmanschap een schwalbe maakte en daarom door één kwaaie man als ’Buffèlle tricheur’ (valsspeler) luidkeels werd uitgescholden. Merkwaardig hoe snel een halve tribune dat begon over te nemen, telkens Thomas de bal kreeg. Hij trok er zich niets van aan, wellicht heeft hij het niet eens gehoord.

“Alle boeren zijn homo’s” mag je niet roepen, dat weten we intussen. Maar “Buffèlle tricheur” staat nog niet op de zwarte lijst. Bij deze een oproep: hier moet dringend iets aan gedaan worden!    

Armand Schreurs
www.armandschreurs.eu