Fit & Gezond

Elodie Ouédraogo geeft tips om het nieuwe jaar gezond in te gaan

Print
Elodie Ouédraogo geeft tips om het nieuwe jaar gezond in te gaan
“In 2016 wil ik gezonder leven, meer bewegen en een paar kilo kwijtspelen.” Bij een nieuw jaar horen traditiegetrouw goede voornemens zoals deze, maar ze zijn helaas niet altijd even makkelijk vol te houden. Nu heeft de Belgische ex-atlete Elodie Ouédraogo, mama van Remus en verloofd met Jeroom, samen met Alpro een programma ontwikkeld dat doorzetten draaglijker moet maken.

Zoals Nieuwjaar gepaard gaat met goede voornemens, zo gaan diezelfde resoluties ook samen met vroegtijdig afhaken. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit van Scranton uit 2013. De cijfers tonen aan dat ruim 92 procent van de mensen er niet in slaagt om hun voornemens vol te houden. Volgens psycholoog Kelly McGonigal, verbonden aan de Stanford-universiteit in Californië, komt dat omdat we onze huidige levensstijl te veel en te drastisch willen veranderen. Het wordt ons snel te veel en we laten de goede voornemens voor wat ze zijn... tot 1 januari opnieuw nadert.

Het Alpro H.A.P.P.Y-programma hoopt daar verandering in te brengen. "Het duurt veertien dagen en kan helpen om je levensstijl geleidelijk aan te veranderen in positieve zin”, zegt Elodie Ouédraogo. De 34-jarige ambassadrice, die nu werkt als personal trainer bij Grit Belgian Sports Clinic in Leuven, heeft zeventien basisoefeningen uitgewerkt die in combinatie met een gezond eetpatroon en een portie doorzettingsvermogen tot de fitte versie van jezelf moeten leiden.

Drie makkelijke oefeningen voor een strakker lichaam


Beeld: Shutterstock

Mountain climbers
Zet je handen vlak op de grond, op schouderbreedte. Houd je lichaam kaarsrecht en trek je buik in. Breng je linkerknie naar je borstkas en keer terug naar de startpositie, breng daarna je rechterbeen naar je borstkas. Herhaal.

Squat jumps
Sta rechtop met je voeten op heupbreedte en je armen langs het lichaam. Hurk maar in de plaats van terug te keren naar de startpositie bij het rechtstaan, spring je hoog met je voeten van de vloer. Wanneer je neerkomt, breng je het lichaam terug in hurkhouding.

Jumping jacks
Sta rechtop met je voeten samen en je armen langs het lichaam. Spring in één beweging met je voeten naar buiten en breng tegelijkertijd je armen boven je hoofd. Keer die beweging onmiddellijk om door terug te springen naar de startpositie. Herhaal.

Drie makkelijke recepten voor een gezonde smoothie


Beeld: Alpro

The Great Green Coconut
- 200 g Alpro Kokosnootdrink Original
- 40 g spinazie
- 30 g sinaasappel
- 45 g mango
- 1,5 g munt

The Berry White Almond
- 200 g Alpro Soya alternatief voor yoghurt Natuur met Amandel
- 97 g banaan
- 112 g bosbessen
- 82 g mandarijn

Yellow Looks Plain Grape on You
- 200 g Alpro Soya plantaardig alternatief voor yoghurt Natuur
- 95 g mango
- 90 g druiven

 

Extra sportieve tips van Élodie Ouédraogo
- "Ik heb geen tijd" is een flauw excuus om niet te moeten sporten. Ik begin soms nog te trainen om tien uur ’s avonds omdat ik dan pas kan. Daarna heb je wel wat energie. Het is dus handig als je nog niet meteen moet gaan slapen.

- Als je een strakkere buik wil, dan zijn buikspieroefeningen een goed idee maar verwacht geen resultaat na twee sportsessies. Het duurt minstens zes weken voor je verandering opmerkt. Daarom is het belangrijk om door te zetten. Je geduld wordt sowieso beloond.

- Wissel tijdens trainingen voldoende oefeningen af. Als je vijf minuten intensief buikspieroefeningen doet, dan krijg je gegarandeerd een brandend gevoel en ben je snel kapot. Variatie maakt het sporten aangenamer en draaglijk, wat je doorzettingsvermogen ten goede komt. Ideaal is om krachttraining en cardiotraining te combineren, ongeacht het resultaat dat je voor ogen hebt.

- Loop niet voor je hebt leren stappen. Al wandelend verbrand je het meeste vet, daarna kan je beginnen joggen en nog later sprinten. Vet heeft immers zuurstof nodig - lees: naar adem happen is geen goed teken - om in energie omgezet te worden. Het goede nieuws is dat je die bos- of strandwandeling in het weekend mag meetellen als sportoefening. Weetje: je lichaam begint pas na een half uur vet te verbranden.

- Wie sport, moet rusten. Las op tijd een dagje relaxen in. Je lichaam moet voldoende tijd krijgen om te herstellen. Probeer op zo’n dag wel rekoefeningen te doen, zo bevorder je de doorbloeding. En als je tijdens het sporten ergens pijn krijgt, is het tevens raadzaam om te stoppen. Doorbijten mag, forceren doet meer kwaad dan goed.

Niet te missen