Voor u getest: de knapste, kleurrijkste vuurwerkknallers

Print
Beringen - Je kan er bij de overgang van oud op nieuw amper omheen: Overal zie en hoor je vuurwerk. Van kleine, magere vuurwerkpijltjes tot het serieuzere werk. Maar wat kan ik verwachten als ik dit nu zelf eens wil proberen? Is het de moeite om er een beetje geld aan te geven? En hoeveel geld is dat dan? Onze reporter ging even op bezoek bij Stefan Vranckx, eigenaar van de Zena Concept Store in Beringen.

Vuurwerk, echt níets anders dan vuurwerk. Dat is wat je vindt in de winkel van Stefan. De muren hangen vol met vuurpijlen in alle maten en kleuren. Zijn winkel valt onder de koepel van de Zena Groep, die marktleider zijn in de Benelux op vlak van vuurwerk. Om het allemaal eens met onze eigen ogen te kunnen bekijken kregen we 3 pijlen en twee vuurwerkbatterijen mee. Deze hebben we, met heel veel plezier, eens uitgebreid getest.

Een batterij of een klassieke pijl?
We kunnen een onderscheid maken tussen batterijen en de klassieke, alombekende, vuurpijlen. Het verschil is dat je met een batterij slechts eenmaal een lont moet aansteken en de rest gaat vanzelf. De klassieke vuurpijl gaat dan weer een stuk hoger maar je moet er al een flink aantal van in huis halen om hetzelfde effect te krijgen als met zo'n vuurwerkbatterij. De pijlen die wij meekregen kosten je een 25 euro voor 3 stuks.

Is dat de moeite, zo drie pijlen? Ja! Ze gaan hoog, héél hoog, maken een fameuze knal en geven een heel professionele indruk. De Belgische pijlen zijn dan ook nog eens een stuk krachtiger dan die wat je in onze buurlanden vindt. Dat komt omdat men voor Belgische pijlen nog steeds gebruik mag maken van het krachtige zilverkruit. In Duitsland bijvoorbeeld, is het gebruik hiervan verboden.

En zo'n batterij, wat moet ik me daarbij voorstellen? Het is niet meer dan een kartonnen doos met een lont eraan. Plaats deze op een stevige ondergrond, ontsteek de lont en je kan een 20 tot 30 seconden genieten van een 'voorgeprogrammeerd' vuurwerk. Pijlen uit batterijen gaan niet zo hoog als de klassieke vuurpijl en maken een stuk minder lawaai, maar leveren wel een totaalspektakel. De gasten op je feestje gaan je ongetwijfeld een hele held vinden met je vuurwerkshow. Een aanrader. Voor een 20 euro haal je al zo'n batterij in huis. 

Exclusief in de Benelux
Een van de meegeleverde vuurwerkbatterijen: De Fast 'n Furious is, naast een indrukwekkend stukje vuurwerk, ook een primeur voor de benelux. Je kan er namelijk een stukje muziek bij afspelen. Deze vuurwerkbatterij bezorgt je op die manier toch een 3 minuten pure fun, met licht én klank. Als je weet dat deze batterij 30 euro kost, krijg je toch echt wel waar voor je geld. 


Veiligheid duurt het langst
Allemaal goed en wel maar kan ik dat wel, veilig met vuurwerk 'spelen'? Als je een aantal voorzorgsmaatregelen in acht neemt is vuurwerk best wel veilig. De fabrikanten doen er alles aan om je uitgebreid te waarschuwen voor de gevaren die het met zich meebrengt. Vergeet niet, het zijn en blijven explosieven. Neem volgende zaken in acht als je met vuurwerk aan de slag gaat:

  • Zet een vuurwerkbatterij steeds op een stabiele ondergrond.
  • Neem na het ontsteken van de lont voldoende afstand, minstens 6 meter.
  • Draag een veiligheidsbril, heb je er geen dan kan je er altijd eentje vragen aan je vuurwerkleverancier.
  • Haal je gekochte pijlen ook nooit uit mekaar of bundel ze niet samen.
  • Iets te diep in het glas gekeken? Laat je vuurwerk door een nuchtere vriend of vriendin aansteken.
  • Schiet vuurpijlen altijd af vanuit een fles half gevuld met water of zand.
  • Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond. De meeste pakketten bevatten tegenwoordig zo een buis.
  • Steek vuurwerk aan met een aansteeklont. Nooit rechtstreeks met een aansteker of lucifer.
  • Steek weigeraars NOOIT opnieuw aan.
  • Maak vuurwerkafval onschadelijk door het in water te dompelen of gooi er een emmer water over.

Zo, nu steken we onze belerende vinger weer weg voor een jaar en wensen we jullie veel knalplezier. Vergeet zeker ook niet na te gaan of vuurwerk toegestaan is in de gemeente waar je woont. Best even navragen op het stad- of gemeentehuis want je riskeert anders een fikse boete.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio