© Photo News

Theo Bos mikt op teamsprint in Rio

De Nederlandse wielrenner Theo Bos wil zich op de baan zien te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio 2016. Dat zei de voormalige wereldkampioen sprint maandag op het Nederlands kampioenschap baanwielrennen in Alkmaar tegen de NOS. Bos, die onder contract staat bij het Zuid-Afrikaanse MTN (volgend jaar Dimension Data), ziet met name kansen op de teamsprint.

“Ik speelde al een tijdje met deze gedachte”, vertelde Bos. “Ik reed elke winter wel een paar keer op de baan, maar na het NK teamsprint werd het serieus. Het voelde zo goed dat ik dacht: misschien zit er wel meer in.”

Half november werd hij met zijn oude maatjes Teun Mulder en Tim Veldt tweede achter het drietal Jeffrey Hoogland, Matthijs Büchli en Harrie Lavreysen, dat wel ruim een seconde sneller was. “Ik wil me ertussen rijden”, klonk Bos maandag strijdbaar. “Ik heb dit met mijn ploeg besproken en zij ondersteunen me. Ik besef dat weg en baan een moeilijke combinatie vormen. Het is een ander spectrum, zeker de staande start. Maar ik had er wel talent voor.”

Bos stapte in 2008 na de teleurstellend verlopen Olympische Spelen van Peking over naar de weg, waar hij alleen successen boekte in kleinere (ritten)koersen. Hij is drievoudig wereldkampioen sprint. “Ik denk dat het een realistisch doel is, anders deed ik het niet.”