© Shutterstock

© Shutterstock

© Shutterstock

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Zo kook je met gourmetrestjes een heerlijke maaltijd

Wie nog behoorlijk wat restjes vlees en groenten over heeft van de gourmetschotel en de dag na de feestelijkheden liever niet opnieuw met de grillplaat aan de slag gaat, kan die restjes tot een heerlijke maaltijd verwerken. Laat je inspireren door de volgende receptideetjes.

VVA

1. Stoofpotje met restjes groenten en vlees

Nodig?

  • restjes groenten (paprika, uien, champignons ...)
  • restjes vlees (biefstuk, varkenshaas, hamburgers, kipfilet ...)
  • restjes tomatensaus of een pak gezeefde tomaten (+/-400 gram)
  • kruiden zoals rozemarijn, tijm, peterselie
  • 1 à 2 eetlepels bloem
  • bakboter
  • eventueel gekookte rijst, pasta of aardappelgratin om erbij te serveren

Zo maak je het? Hak de kruiden fijn. Verhit een grote braadpan of hapjespan met wat boter. Bestrooi het vlees met zout en peper en bak het rondom goudbruin. Schep het vlees uit de pan en zet opzij. Voeg wat extra boter toe aan het braadvet en bak de groenten enkele minuten totdat ze wat zachter worden. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de bloem toe en bak ongeveer een minuut mee zodat de bloem kan garen. Voeg de tomaten, kruiden en eventueel wat extra water toe zodat je een mooie saus krijgt. Laat het geheel vervolgens op een laag vuurtje tien minuten zachtjes pruttelen. Proef de saus en breng eventueel nog verder op smaak met wat zout, peper en eventueel een beetje suiker. Voeg op het laatste moment het vlees toe aan de saus en warm even op. Serveer met rijst, pasta of aardappelgratin en bestrooi de saus eventueel met de achtergehouden peterselie. (www.keukenliefde.nl)

2. Tortilla met restjes groenten en vlees

Nodig?

  • restjes groenten (paprika, uien, champignons ...)
  • aardappelen
  • eieren
  • kruiden zoals dragon, bieslook of kervel
  • eventueel fetakaas
  • eventueel chorizo, gewone worst, kip of spek

Zo maak je het? Snij aardappelen in de schil in stukken en kook ze in vijf minuten halfgaar. Snij uien, rode paprika, chorizo en feta in stukjes en leg ook een bakje spekblokjes klaar. Klop een stuk of zes eieren in een schaal. Hak wat fisse verse kruiden fijn. Vit bakolie in de pan en voeg voorzichtig de aardappelen toe. Laat ze even bruinen, zet het vuur wat lager en voeg de gesneden uien en paprika toe. Laat deze zacht worden en voeg de spekblokjes en chorizo toe. Laat dit even aanbakken, gooi nog een slok olijfolie erbij en voeg dan de geklopte eieren toe. Roer het geheel flink door en voeg zout, peper, het grootste deel van de gehakte kruiden, de fetablokjes en pikant paprikapoeder toe. Laat vervolgens zachtjes bakken tot het midden begint te stollen. Draai de tortilla om, en als het goed is is de kant die nu boven ligt lekker goudbruin. Kook de tortilla in nog een minuut of vijf gaar en serveer. (www.thuisgemaakt.tumblr.com)

3. Ovenschotel met restjes groenten

Nodig?

  • champignons
  • rode ui in dunne ringen
  • courgette in blokjes
  • prei in dunne halve ringen
  • olijven
  • voorgekookte aardappelplakjes
  • geitenkaas

Zo maak je het? Bak de plakjes aardappel in een pan. Schik deze over de bodem van een kleine ovenschaal. Bak vervolgens alle groenten, te beginnen met de uien, dan de prei, daarna de courgette en als laatste de champignons. Maak gebruik van een hoog vuur zodat de groenten snel slinken. Breng de groenten op smaak met versgemalen peper en eventueel andere kruiden naar keuze. Doe de gebakken groenten op de aardappels in de schaal. Dep de olijven heel goed droog en snijd ze in dunne plakjes. Verdeel over het groentemengsel. Strooi de kaas erover en zet vijf minuten onder de hete grill. (www.mytaste.nl)

4. Maaltijdsoep met restjes groenten en rundsvlees

Nodig?

  • rumsteak, in dunne lapjes
  • restjes groenten (groene boontjes, wortel, ui, tomaten ...)
  • runderbouillon
  • kruiden zoals tijm, laurier, knoflook, peper en zout
  • pasta

Zo maak je het? Snipper de uien en stoof ze glazig in een klontje boter. Hak de knoflook fijn en snij de selder, de wortelen en de raapjes in blokjes. Snij de groenten in julienneblokjes. Voeg ze toe aan de gestoofde ui en laat nog even verder stoven. Ontvel en ontpit de tomaten en snij ze in blokjes. Doe ze bij de gestoofde groenten en overgiet met de bouillon. Voeg er de kruiden aan toe. Breng de bouillon aan de kook en laat 45 minuten zachtjes pruttelen. (www.lekkervanbijons.be)

Niet te missen