© DD

Waberer's stalt niet alleen trucks in Opglabbeek

De meer dan 200 achtergelaten Oost-Europese trucks in een weiland in Opglabbeek zijn blijkbaar een fenomeen in heel West-Europa. Zo blijkt toch uit verschillende foto's op de sociale netwerksite Facebook. Volgens transportvakbonden zijn de achtergelaten vrachtwagens -die geparkeerd staan omdat de Oost-Europese chauffeurs op vakantie zijn in hun thuisland- een overduidelijk bewijs van sociale dumping.

MaLu

De chauffeurs worden voor de kerstvakantie met bussen naar hun thuisland gebracht. Dat ze hun vrachtwagens achterlaten is volgens transportvakbond BTB een overduidelijk bewijs van sociale dumping. "Ze rijden hier rond voor hun hongerloon, wonen in hun vrachtwagen en eten in de Aldi. Ze krijgen hier 250 euro loon en een kleine dagvergoeding. Om de drie maanden mogen ze naar huis. Ze werken hier, maar worden vergoed volgens de normen in hun land," zegt John Reynaert. "Dat is sociale dumping. En daardoor zijn er in de sector al 6.000 jobs verloren gegaan aan sociale dumping."

Op Facebook duiken nog meer gelijkaardige massaparkings op waar Waberer's de vrachtwagens stalt voor de kerstvakantie. Dat is ondermeer het geval in het Nederlands Limburgse Venlo, in Eindhoven, in het Franse Langre, in het Italiaanse Brescia en in het Verenigd Koninkrijk.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio