Amerikaanse soldaat die ontvoerd werd door Taliban riskeert levenslang

Print

De Amerikaanse soldaat Bowe Bergdahl, die jarenlang werd vastgehouden door de taliban in Afghanistan, is dinsdag voor het eerst voor de krijgsraad verschenen. Bergdahl wordt beschuldigd van desertie en slecht gedrag bij de vijand. Het is nog onduidelijk of hij schuldig of onschuldig zal pleiten.

De inmiddels 29-jarige Bergdahl verliet in 2009 zijn basis in Afghanistan en viel in handen van de taliban. Vijf jaar later kwam hij vrij na een ruiloperatie met voormalige talibancommandanten die vastzaten in Guantanamo.

De ruiloperatie ontlokte een hetze in de media. Politici en soldaten beschuldigden hem ervan een deserteur te zijn, die zijn eenheid had verlaten en medesoldaten die hem probeerden terug te vinden in gevaar had gebracht.

Bergdahl verscheen dinsdag voor het eerst voor de krijgsraad in Fort Bragg in Noord-Carolina. De militaire rechtbank lichtte er de beklaagde en diens advocaten in over hun rechten. Bergdahl verwees zijn pleidooi naar een latere hoorzitting. Op 12 januari verschijnt Bergdahl opnieuw voor de rechtbank. Hij riskeert levenslang.