Rechterhand IAAF-voorzitter stapt op wegens bezwarende e-mail

Print
Rechterhand IAAF-voorzitter stapt op wegens bezwarende e-mail

Foto: AP

Nick Davies, rechterhand van IAAF-voorzitter Sebastian Coe, stapt wegens een bezwarende e-mail voorlopig op. De Engelsman stuurde in 2013 een e-mail aan Papa Massata Diack, de zoon van toenmalig IAAF-voorziter Lamine Diack, waarin hij suggereerde dat het verstandig zou zijn om te wachten met de bekendmaking van namen van Russische atleten die tegen de dopinglamp liepen.

“We moeten het met het antidopingteam hebben over enkele Russische lijken die uit de kast gaan vallen”, schreef Davies aan Papa Massata Diack, die in de aanloop naar de wereldkampioenschappen in Moskou als marketing consultant aan de slag was bij de IAAF. “We moeten verstandig zijn met namen noemen. Als ze niet in competitie komen, kunnen we beter tot na het WK wachten.” De mail werd verstuurd op 19 juli, 22 dagen voor het WK in Moskou van start zou gaan. Davies zou niet gewild hebben dat het succes van dat WK in gevaar kwam. In de vier maanden na het WK, waar Rusland de medaillespiegel aanvoerde, werden zestien Russische atleten door de IAAF gesanctioneerd. Vorige maand werd Rusland door de IAAF geschorst nadat het land in een rapport van het Wereldantidopingagentschap WADA van georganiseerd dopinggebruik beschuldigd werd.

“Ik heb beslist een stap opzij te zetten, totdat de Ethische Commissie de zaak bekeken heeft”, verklaarde Davies dinsdag. “Ik heb de Ethische Commissie de e-mails getoond die ik destijds aan Papa Massata Diack stuurde en heb hen verteld in welke omstandigheden ze geschreven werden. Zij moeten bepalen of ik de ethische code van de IAAF overtreden heb. Volgens mij is dat niet het geval.”

Vader en zoon Diack werden vorige maand door het Franse gerecht aangeklaagd wegens corruptie. Ze zouden geld hebben aangenomen om positieve dopingtesten te camoufleren. Zoon Diack ontkende dinsdag alle aantijgingen en zei dat ook senior onschuldig is.