ACOD schort verdere acties in gevangenissen tijdens de eindejaarsperiode op

Print
ACOD schort verdere acties in gevangenissen tijdens de eindejaarsperiode op

Foto: fvv

De socialistische vakbonden ACOD en CGSP schorten verdere acties in de gevangenissen op. Enkel in Bergen, waar het personeel heeft besloten verder te staken, wordt woensdag een stakingsaanzegging ingediend.

ACOD staakte vorige vrijdag mee met de christelijke en liberale bond. Zondagavond plaatste de socialistische bond vervolgens stakingsposten voor de gevangenissen. Die actie zou doorgaan tot dinsdagochtend. De bond dreigde met nog meer acties in de eindejaarsperiode. De christelijke en liberale bond gingen daar niet in mee, omdat ze niet wilden dat politieagenten tijdens de eindejaarsperiode de taken van cipiers zouden moeten overnemen.

Maar minister van Justitie Koen Geens (CD&V) deed tijdens overleg maandag enkele belangrijke beloftes: onder meer wat betreft verlof voorafgaand aan pensioen, budgetten voor werkkledij en nieuwe aanwervingen. Ook achter de flexibiliteispremies, de premies voor onregelmatige werktijden, wordt vaart gezet.

ACOD-secretaris Gino Hoppe maakte maandag al bekend tevreden te zijn met de resultaten van het overleg. Maar hij wachtte de reactie van zijn achterban dinsdag af alvorens verdere acties tijdens de eindejaarsperiode definitief op te schorten. Zoals verwacht reageren ook de verschillende lokale ACOD-afdelingen dinsdag dus tevreden. Hoppe zegt na nieuwjaar een positief advies te zullen overmaken aan minister Geens.

Ook het ACV zei maandag al dat “vooruitgang” geboekt werd tijdens de onderhandelingen. Daar moet een nationaal comité zich op 11 januari uitspreken over het protocolakkoord.

“Verheugd”

Minister Geens laat dinsdagavond weten dat hij verheugd is met de beslissing van de vakbonden van het penitentiair personeel om niet te staken tussen Kerst en Nieuwjaar. De bonden schortten hun actie eerder dinsdag op nadat er positieve stappen waren gezet in het overleg

“Dit is een heel positief signaal. Na maanden onderhandelen zetten we samen stappen vooruit. Het is erg belangrijk dat de veiligheid in de gevangenissen en de geborgenheid van de gevangenen kan worden gegarandeerd”, zegt Geens in een mededeling.

Op basis van het gehaalde resultaat, doet de minister tot slot een warme oproep om de laatste lopende acties tot een einde te brengen.