“Extremistische roodharige” wilde Charles doden zodat Harry kon ing kon worden

Print
“Extremistische roodharige” wilde Charles doden zodat Harry kon ing kon worden

Prins Charles en Prins Harry

De “extremistische roodharige” die prins Charles wilde doden zodat prins Harry - die net als hem roodharig is - koning kon worden, is dinsdag door de Britse rechtbank geïnterneerd voor een onbepaalde periode.

De 37-jarige Mark Colborne werd in september door de rechtbank van Old Bailey veroordeeld voor het plannen van terroristische daden. De rechter had het over een “zeer vreemde zaak” met een “zeer vreemde man”. Colborne werd in juni 2014 gearresteerd nadat zijn halfbroer chemische producten en verdachte documenten had gevonden in hun gezinswoning in Southampton.

Volgens de rechtbank voelde Colborne zich als blanke, roodharige man vervreemd en gemarginaliseerd. Hij vergeleek zichzelf met de extreemrechtse Anders Breivik, die in 2011 77 mensen vermoordde in Noorwegen. “Ik wil een massale vergelding, een grote terroristische aanslag die de aandacht vestigt op ons lijden, niet alleen dat van mij, maar ook dat van mijn broeders over de hele wereld”, zo schreef hij in zijn dagboek.

Uit het onderzoek bleek dat hij op het internet had gezocht naar manieren om zelfgemaakte bommen te maken. Ook had hij al materiaal aangekocht om het dodelijke gif cyanide te maken.

In zijn dagboek stonden ook plannen om prins Charles, de oudste zoon van koningin Elisabeth II en de eerste in lijn voor de Britse troonopvolging, te doden. “Hij wordt beschermd, maar niet overdreven. Ik zou mijn leven opofferen voor dat schot. Charles en William doden, zodat Harry koning kan worden”, zo schreef hij.