“Inlichtingendienst verijdelde aanslag in Franse stad Orléans”

Print
“Inlichtingendienst verijdelde aanslag in Franse stad Orléans”

Frans minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Foto: AFP

De Franse autoriteiten hebben vorige week in de regio van Orléans een aanslag verijdeld op de ordediensten. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve dinsdag meegedeeld.

“Een plan voor een aanslag op vertegenwoordigers van de ordediensten in de regio van Orléans is vorige week verijdeld door de inlichtingendienst DGSI”, zo verklaarde Cazeneuve tijdens een bezoek aan politiemannen en gendarmes in Toulouse.

Volgens Cazeneuve zijn twee Fransen gearresteerd en op 19 december in verdenking gesteld in het kader van deze zaak. Het gaat om een 20-jarige die onbekend was bij de politiediensten en een 24-jarige die delinquente feiten op zijn actief heeft, zo voegde hij toe. Uit politiebronnen in Parijs kon vernomen worden dat de ene Marokkaanse roots heeft, en de andere Togolese.

Bekentenissen

De minister voegde ook toe dat de twee mannen “in contact stonden met een Franse jihadist in Syrië”. “Het onderzoek moet uitmaken of hij de opdrachtgever was.” Een van de twee beschuldigden zou bekentenissen hebben afgelegd. Ze zouden aanslagen beraamd hebben op militairen, gendarmes, politiemensen en andere vertegenwoordigers van de Franse staat.

Cazeneuve feliciteerde de inlichtingendiensten met hun werk. Volgens de minister zijn sinds 2013 al tien aanslagen op Frans grondgebied verijdeld.