Verenigde Staten erkennen de Afrikaanse leeuw als bedreigde diersoort

Print
Verenigde Staten erkennen de Afrikaanse leeuw als bedreigde diersoort

Leeuw in Kenia Foto: lbo

Omdat er alsmaar minder leeuwen voorkomen, hebben ook de Verenigde Staten de koning der dieren als een bedreigde diersoort erkend. Die speciale bescherming moet het voor Amerikaanse jagers moeilijker maken om gedode leeuwen als jachttrofee mee naar huis te nemen.

De leeuwenpopulatie is de afgelopen twintig jaar met veertig procent afgenomen, zo klinkt het in Washington. “De leeuw is een van de populairste dieren in de wereld en is een onvervangbaar onderdeel van ons wereldwijde erfgoed”, zo zegt Dan Ashe, hoofd van de United States Fish and Wildlife Service.

Een van de twee soorten leeuwen, de Afrikaanse leeuw, staat ook op de rode lijst van bedreigde diersoorten van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN). Dierenrechtenactivisten gaan ervan uit dat er in Afrika niet meer dan 20.000 exemplaren in het wild leven.

De Verenigde Staten mikken met de erkenning van de Afrikaanse leeuw als bedreigde diersoort vooral op jagers op groot wild, die hun jachttrofeeën uit Afrika mee naar huis nemen. Volgens dierenwelzijnsorganisatie Pro Wildlife werden vorig jaar 714 door Amerikaanse jagers gedode leeuwen de VS binnengebracht. Vanaf 22 januari 2016 zal dat slechts in uitzonderlijke gevallen mogelijk zijn.

Dit jaar zorgde de dood van leeuw Cecil voor veel opschudding en boze reacties. De bekendste leeuw van Zimbabwe werd neergeschoten door een Amerikaanse tandarts uit Minnesota.